Спорт

Ватерполисти Србије освојили Светску лигу и пласирали се на Олимпијске игре

Ватерполо репрезентација Србије освојила је данас Светску лигу, пошто је у финалу завршног турнира у Београду победила Хрватску са 12:11 (1:3, 5:2, 1:3, 5:3).

Србији је ово 12. златна медаља у Светској лиги, а укупно 14.

Тријумфом на отвореном базену Спортског центра Ташмајдан, Србија је изборила визу за Олимпијске игре у Токију наредне године.

Најефикаснији у победничком тиму били су Душан Мандић и Филип Филиповић са по четири гола.

У селекцији Хрватске истакао се Анте Вукичевић са пет погодака, док је два постигао Лорен Фатовић.

Хрватска је боље почела меч и головима Буљубашића и Вукићевића повела с 2:0, док се на другој страни Србија мучила у нападу. Изабраници Дејана Савића у пар наврата нису искористили играча више, погађали су и пречку и стативу, а добар на голу Хрватске био је и Бијач.

Олимпијске шампионе је с нуле померио Ћук 18 секунди пре краја прве деонице, али је Јакшић у последњем нападу направио фаул за петерац који је сигурно извео Јоковић.

Kако је завршена прва, тако је почела друга – петерцем за Хрватску. Сигуран извођач био је Фатовић за предност од 4:1. Србија је са два брза гола Мандића и Митровића пришла на гол заостатка, да би потом три минута и 20 секунди пре краја те деонице Филиповић донео изједначење домаћој селекцији.

Без обзира на кишу која је почела да пада у Београду, Србија је ношена навијачима на „Ташу“ стигла до потпуног преокрета головима Прлаиновића и Мандића – 6:4.

У трећу деоницу ушло се резултатом 6:5 и тај резултат је стајао на семафору три минута пре него што је Вукичевић реализовао контранапад за 6:6, да би Хрватска у финишу тог дела игре поново стекла гол вишка.

Последња деоница играна је по јакој киши, а Србије је прво стигла до изједначења преко Јакшића. Хрватска је у наредном нападу и с играчем више у базену поново повела поготком Врлића, али је Мандић сјајним ударцем са скоро 10 метара донео изједначење.

Играло се „гол за гол“ у завршници, да би Србија до преокрета стигла поготком Филиповића на 64 секунде до краја.

Хрватска је ипак у наредном нападу са играчем више изједначила преко Вукичевића на 29 секунди пре краја.

Само 12 секунди касније, Хрватска је скривила петерац, а сигуран извођач био је Филиповић, што је и Србији донео тријумф.

Kапитен ватерполо репрезентације Србије Филип Филиповић истакао је да подршку навијача у „немогућим условима“ на отвореном базену Спортског центра Ташмајдан као кључну у победи над Хрватском у финалу Светске лиге.

„Утакмица је била тешка и невероватна колико и ово време. Никада овакве услове нисам доживео Честитке противницима, били су изузетни. Публика је била нестварна. Видети све овде душе од најмлађих до најстаријих, по овој елементаној непогоди… Велика ми је част. У име целе екипе и стручног штаба, захвалио бих се публици која је остала до самог краја. Ово је њихова победа и титула. Поклањамо им се и захваљујемо. Данас је велика част бити Србин“, рекао је Филиповић новинарима после утакмице.

Србија је данас освојила Светску лигу, пошто је у финалу победила Хрватску са 12:11, а послеђа четвртина играна је по јакој киши у Београду.

Одлучујући гол за победу постигао је управо Филиповић из петерца на 17 секунди пре краја.

„Kада ти 5.000 људи виче „Фићо, Фићо“, рука је постала све лакша и лакша. Можда ни ја сам нисам веровао у себе, колико су они“, рекао је он.

Филиповић је казао да екипи амбиција никада неће изостати, али да на Светско првенство иде растерећено, с обзиром на то да је изборен пласман на Олимпијске игре у Токију.

„Пресрећан сам. Много лакше се дише. На СП идемо растерећени, као и пред Kазањ 2015. године“, рекао је он.

Његов саиграч Андрија Прлаиновић такође је истакао подршку навијача у тешким условима, као и да је Србија у финишу меча имала више среће.

„Почели смо лоше, али успели да се вратимо у утакмицу у другој четвртини. До каја је било тешко. Имали смо великог противника, али смо остварили наш циљ, а то је пласман у Токио“, рекао је Прлаиновић.

Упитан шта је то покренуло екипу при резултату 1:4, Прлаиновић је казао да Србија увек игра исто, без обзира на резултат.

„Много пута смо у прошлости почињали лоше, али успевали смо да се вратимо. То је резултат велике екипне снаге унутар екипе и односа који постоје. Још једном смо показали величину“, рекао је он.

Један од најбољих појединаца данашње утакмице, Душан Мандић, казао је да је Хрватска највећи спортски ривал.

„Честитам Хрватској на лавовској борби. Стварно су нас намучили. Имали смо среће, могли смо да идемо на петерце, али хвала Богу, победили смо. Ја волим да играм финала, а ако неко мисли да је то зато што је Хрватска била ривал… Они су наши највећи спотски ривал. Тренутно најбоља екипа с којом ми увек играмо у последњих 10 година“, рекао је Мандић.

„Хвала публици што је остала до самог краја. Много нам је значило. Били су играч више у базену“, додао је он.

Бета

Фото: ЕПА-ЕФЕ/МАРKО МЕТЛАС

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!