Свет

Хаос у Скопљу

Скопље — Испред македонског Собрања сукобиле се присталице владајуће странке ВМРО-ДПМНЕ и опозиционог Социјал-демократског савеза. Хаос и у згради парламента.

Зграда Собрања од јутрос је под блокадом, јер испред ње протестује неколико хиљада људи – присталице опозиције, али и присталице владајуће коалиције. Иако је полиција направила тампон-зону између њих, демонстранти “размењују” флаше и каменице.

Како је јавила македонска агенција МИА, најмање четири особе су повређене у том међусобном каменовању. 

Из македонског парламента евакуисан је председник Собрања Трајко Вељаноски, кога су посланици спречили да започне седницу. У општем хаосу повређена је посланица СДСМ Радмила Шекеринска, која је изнета на рукама из сале и пребачена у болницу. 

Након тога обезбеђење је истерало новинаре, уз образложење да “немају ту шта да траже, јер седнице неће ни бити”. Убрзо су из сале изашли и посланици опозиционог СДСМ, који су се уз галаму жалели да их је избацило обезбеђење. Посланици опозиције, од којих су се неки жалили да им је поцепана одећа током кошкања са обезбеђењем, кажу да је погажена демократија и да ће сада изаћи на улице и протестовати са својим симпатизерима. 

Уз све то, посланици владајуће коалиције наставили су рад и успели да усвоје буџет, око ког је и настао цео хаос. 

Подсетимо, опозиција, коју предводи лидер СДСМ Бранко Црвенковски већ двадесетак сати протестује испред Собрања због одлуке Владе да занемари 1.400 амандмана на предлог државног буџета и стави га на гласање без претходне расправе. 

Симпатизери владајуће странке одвојено протестују зато што опозиција жели да блокира усвајање буџета и узвикују пароле против лидера опозиције Бранка Црвенковског.

 

БЕТА, РТС, ТАЊУГ

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!