Друштво

Пензионерка ПKБ-а штрајкује глађу испред кабинета Вучића

Пензионерка Пољопривредног комбината Београд (ПKБ) Рајка Мељник започела је штрајк глађу испред кабинета председника Србије Александра Вучића, а остали незадовољни пензионери и бивши радници ПKБ блокирали су саобраћај испред Привредног суда у Масариковој улици, незадовољни због тога што држава одбија да им исплати надокнаду по основу акција после продаје тог комбината.

Удружење пензионера и бивших радника, њих око 3.000 који потражују акције протестоваће према речима председника тог удружења Милинка Миладиновића и у среду у подне са захтевом да их прими председник државе који то одбија месецима, а Привредни суд је након што су покренули тужбе до сада пет пута одлагао рочиште.

Они су протест одржали и прошле недеље на истом месту, када су тражили да их прими председник Вучић најављујући да ће у супротном радикализовати протест и блокирати цео град.

ПKБ је приватизован у септембру 2018. према објашњењу Министарства привреде по моделу продаје дела имовине и капитала у власништву Србије и Акционарског фонда у зависним друштвима Еко-лаб, ПKБ Агроекономик.

Пре тога од 2015. године то предузеће је разним закључцима, један од њих је потписао и садашњи председник државе Александар Вучић, прешло у државно власништво, а када је 2018. године продато компанији Ал Дахра из Уједињених Арапских Емирата по Закону о приватизацији радници су имали право на акције, али им је то право ускраћено.

ПKБ, односно највећи део те фирме је продат 2018. године за 122 милиона евра као имовина у коју спада око 17.000 хектара пољопривредног земљишта, сточни фонд од око 17.000 грла, на десетине машина и резервних делова.

Аутор: Бета, ФоНет

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!