fbpx

Пензионерка ПKБ-а штрајкује глађу испред кабинета Вучића

5
(1)

Пензионерка Пољопривредног комбината Београд (ПKБ) Рајка Мељник започела је штрајк глађу испред кабинета председника Србије Александра Вучића, а остали незадовољни пензионери и бивши радници ПKБ блокирали су саобраћај испред Привредног суда у Масариковој улици, незадовољни због тога што држава одбија да им исплати надокнаду по основу акција после продаје тог комбината.

Удружење пензионера и бивших радника, њих око 3.000 који потражују акције протестоваће према речима председника тог удружења Милинка Миладиновића и у среду у подне са захтевом да их прими председник државе који то одбија месецима, а Привредни суд је након што су покренули тужбе до сада пет пута одлагао рочиште.

Они су протест одржали и прошле недеље на истом месту, када су тражили да их прими председник Вучић најављујући да ће у супротном радикализовати протест и блокирати цео град.

ПKБ је приватизован у септембру 2018. према објашњењу Министарства привреде по моделу продаје дела имовине и капитала у власништву Србије и Акционарског фонда у зависним друштвима Еко-лаб, ПKБ Агроекономик.

Пре тога од 2015. године то предузеће је разним закључцима, један од њих је потписао и садашњи председник државе Александар Вучић, прешло у државно власништво, а када је 2018. године продато компанији Ал Дахра из Уједињених Арапских Емирата по Закону о приватизацији радници су имали право на акције, али им је то право ускраћено.

ПKБ, односно највећи део те фирме је продат 2018. године за 122 милиона евра као имовина у коју спада око 17.000 хектара пољопривредног земљишта, сточни фонд од око 17.000 грла, на десетине машина и резервних делова.

Аутор: Бета, ФоНет

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Финска фабрика у Смедереву, којој је Србија дала 6,4 мил евра субвенција, отпустила 150 радника

5 (6) Фабрика каблова за аутомобилску индустрију PKC Wiring Systems у Смедереву, због смањеног обима …

Добра вест за родитеље: Вртићи у Београду се неће плаћати током ванредног стања

5 (1) Родитељи чија су деца уписана у државне вртиће у Београду неће морати да …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *