Србија

Боцан Харченко: Повратак на Резолуцију 1244 најбољи пут за КиМ

Повратак на Резолуцију 1244 је основ и најбољи пут за решавање проблема Косова и Метохије, каже амбасадор Русије у Београду Александар Боцан-Харченко поводом 21. годишњице усвајања тог документа Савета безбедности УН.

Он оцењује да је Резолуција „пала у заборав” и да је њено непоштовање извор нестабилности у региону и Европи и разлог што још увек није постигнуто трајно решење о КиМ.

Боцан-Харченко каже за Танјуг да Резолуција 1244 и данас има кључни значај за потпуно регулисање проблема КиМ , а улогу и значај тог документа види, пре свега, у томе што је 1999. године то питање враћено са „војног на политички колосек”.

„На жалост, Резолуција 1244 није поштована у неопходној мери и то је најважнији разлог због којег ситуација на КиМ до сада није регулисана”, оцењује амбасадор.

Примећује да се годинама у изјавама западних званичника не помиње Резолуција 1244 што сматра „великом грешком” и кршењем међународног права.

Боцан-Харченко сматра да је, ако је циљ преговора праведно и правично решење у оквиру међународног права, којим би се обезбедила стабилност у региону и Европи, неопходно имати на уму Резолуцију 1244 као основни и кључни документ.

„Много се данас говори о обнови дијалога Београда и Приштине, на који начин, шта је циљ, могуће решење… А сама Резолуција 1244 је пала у заборав код наших западних партнера, иако има кључни значај. Ако би се испоштовала у неопходној мери, онда не бисмо мислили на неки други документ”, каже амбасадор.

Подсећа да је Резолуција 1244 утемељена на међународном праву и на принципима територијалне целовитости и суверенитета Србије и напомиње да је то за Русију најважније.

Ако би се, каже, дошло до одређеног решења које би одговарало Србији, Савет безбедности би то размотрио и тада би, додаје амбасадор, постојала могућност да се евентуално усвоји други документ.

„Али, то је све теорија, сада најважније остаје, поштовање Резолуције 1244”, закључује Боцан-Харченко.

Политика.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Један коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!