fbpx
Александар Боцан Харченко (Фото Танјуг)

Боцан Харченко: Повратак на Резолуцију 1244 најбољи пут за КиМ

4.9
(7)

Повратак на Резолуцију 1244 је основ и најбољи пут за решавање проблема Косова и Метохије, каже амбасадор Русије у Београду Александар Боцан-Харченко поводом 21. годишњице усвајања тог документа Савета безбедности УН.

Он оцењује да је Резолуција „пала у заборав” и да је њено непоштовање извор нестабилности у региону и Европи и разлог што још увек није постигнуто трајно решење о КиМ.

Боцан-Харченко каже за Танјуг да Резолуција 1244 и данас има кључни значај за потпуно регулисање проблема КиМ , а улогу и значај тог документа види, пре свега, у томе што је 1999. године то питање враћено са „војног на политички колосек”.

„На жалост, Резолуција 1244 није поштована у неопходној мери и то је најважнији разлог због којег ситуација на КиМ до сада није регулисана”, оцењује амбасадор.

Примећује да се годинама у изјавама западних званичника не помиње Резолуција 1244 што сматра „великом грешком” и кршењем међународног права.

Боцан-Харченко сматра да је, ако је циљ преговора праведно и правично решење у оквиру међународног права, којим би се обезбедила стабилност у региону и Европи, неопходно имати на уму Резолуцију 1244 као основни и кључни документ.

„Много се данас говори о обнови дијалога Београда и Приштине, на који начин, шта је циљ, могуће решење… А сама Резолуција 1244 је пала у заборав код наших западних партнера, иако има кључни значај. Ако би се испоштовала у неопходној мери, онда не бисмо мислили на неки други документ”, каже амбасадор.

Подсећа да је Резолуција 1244 утемељена на међународном праву и на принципима територијалне целовитости и суверенитета Србије и напомиње да је то за Русију најважније.

Ако би се, каже, дошло до одређеног решења које би одговарало Србији, Савет безбедности би то размотрио и тада би, додаје амбасадор, постојала могућност да се евентуално усвоји други документ.

„Али, то је све теорија, сада најважније остаје, поштовање Резолуције 1244”, закључује Боцан-Харченко.

Политика.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Грци и убиство Карађорђа

5 (1) Карађорђе је својевремено гајио подозрење према Грцима, којим су манипулисали Младен Миловановић и …

гориво цена

Гориво поскупило за пет динара у последњих пет недеља

0 (0) Просечне малопродајне цене бензина и дизела у претходних пет недеља повећане су за …

Један коментар

  1. Браво ваша Екселенција Амбасадору Русије

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *