Србија

Општи хаос са корона тестовима на лични захтев

Осим препуних домова здравља где многи грађани чекају да се тестирају на корону јер имају симптоме болести, проблема има и са онима који тест плате и на лични захтев желе да провере да ли су заражени. У Београду је тешко и заказати тест и добити резултате, па се поставља питање колико све има смисла.

Вероватно сте око себе чули макар за једног познаника који би да сазна да ли је здрав, и због себе и због других, иако нема никакве симптоме болести ковид-19.

Има и оних који симптоме имају или су били у контакту са неким ко је заражен, али би да плате ПЦР тест јер не би да ризикују међу бројним грађанима који већ данима упорно чекају испред београдских домова здравља.

Али тест на корону по личном захтеву није лако ни заказати, нити сачекати резултате. Када позовете кол-центар, вероватно ће вам љубазно објаснити да нећете моћи да одете у најближи дом здравља, већ у онај где има слободних термина за тест.

И не надајте се да ће то бити сутра, него најраније за пар дана. И то ако имате среће. А шта може да се деси у тих неколико дана откад посумњате да сте заражени, па до теста, па до резултата, није тешко претпоставити.

Од непријатних искустава свуда око нас издвајамо само неколико и преносимо шта су наши читаоци доживели последњих дана у покушају да ураде тест на корону који су платили.

“Нема слободних места скоро нигде у Београду. Не може да се закаже термин у домовима здравља на Звездари, Чукарици (Баново брдо), Савском венцу, Земуну, где год да сам питао… На Новом Београду нема слободног термина све до 14. јула. Нема ни у Гроцкој до 1. јула, али даље оператерка није могла да приступи терминима у систему, самим тим ни да ми закаже и ако има слободних“, каже Небојша.

Ситуација, дакле, никако није сјајна и питање је да ли ће се и када поправити. А протекле недеље је некако и било могуће заказати тестирање, али није све тако једноставно.

“Звала сам у току прошле седмице и заказала за недељу 28. јун у Дому здравља Раковица. Међутим, испоставило се да нису радили у недељу. Звала сам данас поново, али ништа нисам успела. Казали су ми да нису добили нове слободне термине, а да су ови постојећи сви попуњени и да нема ништа слободно пре 14. јула“, прича Јасна којој не остаје ништа друго него да и даље буде упорна.

А ако вам се коначно десило да сте заказали термин за тестирање, чини се да вас тек онда чека авантура. Знајте да би требало да се наоружате стрпљењем, али и заштитном опремом јер оно што чујемо из дана у дан прилично се коси са оним првобитним препорукама Светске здравствене организације да је најбоље што више се тестирати.

“Ја сам заказао прошлог четвртка одмах за сутрадан, за петак. Помислио сам супер, брзо ћу све да завршим. Испоставило се да тестирање није директно у мом дому здравља на Звездари већ у њиховој ковид-амбуланти, али у Вељка Дугошевића код Новог гробља. Испред тог малог оронулог објекта било је око 50 људи. И одмах сам помислио да ли ћу се заразити пошто иначе немам симптоме“, прича Петар.

Питао је, прича, где чекају тест они који су платили.

“Рекоше, овде, али немамо више брисева. Значи, ја сам заказао за тај дан, дао свој ЛБО број, да на крају не би било више тестова. Онда сам данас опет звао исти онај број кол-центра и сазнам да је свуда, не само за Звездари, све пребукирано до 10. јула“, прича Петар како је изнова објашњавао шта се десило, да није његова грешка, већ да нема брисева.

Упутили су га потом да зове директно ону ковид-амбуанту у којој је већ био. Поновио је онда целу причу још једном да би му казали да дође данас у 13 х.

“Људи колико хоћеш и напољу и унутра. Да бих питао неког било шта, уђем унутра, с ризиком да се заразим, а још ми кажу како се овде то не ради. Још напомену да су нове сестре ту и да не знају оне… А кажу ми и – господине, ми контакте више не тестирамо.“, прича како је био на ивици нерава јер га шетају два дана, а ради све према званичним препорукама.

“Онда сазнам од пацијенткиње која ту чека да се тестирање на лични захтев ради у Батуту од 7 до 10 сати, а да је она урадила у Торлаку и да се тамо ради до 18 х. Посаветују ме, због тих више од 50 људи испред мене, да одем право у Торлак.“

И баш тамо се ова авантура приводи крају, иако је прилично далеко од полазне тачке.

“Успео сам да завршим све у Торлаку. Дакле, ко има уплатницу, право у Торлак. Има људи, али нема чекања, а кажу и да су резултати за два до три дана“, каже Петар.

И након овога они међу нама који и даље чекају свој термин немају много разлога да се радују том тестирњу, макар тест био негативан.

У најмању руку, по свему судећи, изгубићемо доста времена, начекаћемо се и за резултате, а постоје шансе и да корону добијемо у целом том процесу. И све то ако будемо ишли онако како нам кажу. Или нам остаје да одемо право у Торлак или, како је Петар чуо, у Институт за јавно здравље или Батут, где можда прођемо мало боље.

А да ли ћемо у тој потрази за резултатима по цени од шест хиљада динара успут добити и заразу, дилема је за себе.

Нова.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!