Здравље

Више од 50.000 људи чека на операције: Протезу колена добићете 2027. године

Листе чекања на операције у државним здравственим установама обарају рекорде и достижу свој врхунац, са све већим бројем оболелих од постковид симптома. Број људи у Србији који чекају на интервенције прешао је 50.000, а најтеже пролазе оболели којима су неопходни ортопедски оперативни захвати. Последњи на листи за уградњу протезе колена на Институту “Бањица”, уписан је у децембру текуће године, а свој ред ће можда дочекати крајем 2027.

„Много пре пандемије борили смо се са листама чекања, а са короном су оне отишле у недоглед. После пандемије, са све више постковид пацијената, листе ће само расти, а наш здравствени систем се копрца у хаосу већ годинама и стање му је све лошије. Наше друштво нема решење за овај проблем”, каже за “Нову” Саво Пилиповић, председник Удружења пацијената Србије.

Због “хроничног куршлуса” од којег пати здравствени систем Србије, пацијенти за чије болести постоји лек, умиру.

„Очигледно је да ће нас листе чекања пратити у наредном периоду све док се пандемија не заврши, па и касније. Ово су тешки тренуци за све оболеле. Први пут смо у ситуацији да чак ни веза, ни новац не помажу. Двоје људи са ХИВ вирусом недавно је преминуло, али зато што лекари нису стигли да се баве њиховим проблемом. За њих је постојала терапија, али је нису добили на време, јер су лекари презаузети ковид пацијентима, а ови су били колатерала. Једног младића су шетали од установе до установе. Био је у Алексинцу, па су га послали у Ниш, а на крају је стигао у Београд, где је преминуо. Људи нас зову по цео дан и моле да им помогнемо да закажу преглед, снимање, операцију. Мисле да Савез има везу и моћ, а ми не можемо ништа да учинимо јер нас нико не слуша и никога није брига“, каже за Нову Ђурица Станков, председник Савеза удружења пацијената Србије.

У Нишу чека 1.300 пацијената, најтеже до новог кука и колена

Према најновијим подацима Републичког фонда за здравствено осигурање (РФЗО) у Универзитетском клиничком центру у Нишу најудуже су листе чекања и најдуже се чека за операције уградње вештачког кука и колена, док много мање пацијената и много краће чекају на различите интервенције на срцу.

Подаци РФЗО-а говоре да се на листама чекања у нишком УКЦ-у налази 1.311 пацијената.

На уградњу вештачког колена чека чак 563 пацијента, а на уградњу кука њих 355. Отприлике половина пацијената за операцију колена и кука на листи је од 2018. и 2019. године, а на ред ће стићи почетком наредне године.

Међу онима који ће бити оперисани јануара наредне године, има и пацијената који су се пријавили јануара и фебруара 2018. године, што значи да на протезу колена чекају четири године.

Слична ситуација је и са уградњом вештачког кука. На листи чекања су и пацијенти који су се за операцију пријавили фебруара 2018. године, а добиће нови кук почетком јануара 2022. године.

Ситуација је значајно боља кад су у питању интервенције на срцу.

Највише пацијената је на листи чекања за коронарографију – њих 197, али се искључиво ради о оболелима који су се пријавили током октобра, новембра и децембра, а стиће ће на ред током јануара и фебруара наредне године.

Пацијенти којима је потребна уградња стента, њих 58, углавном су се на листи чекања нашли у протекла два месеца, а на операционом столу ће бити током јануара и фебруара. Исто је и време чекања за уградњу пејмсекера или вештачког водича срца. То помагало очекује 38 оболелих, пријављени су за операцију углавном новембра и децембра, а биће оперисани током јануара и фебруара.

Кад је реч о операцијама срца у нишком УКЦ-у најдуже се чека на операцију миокарда. На листи чекања још има пацијената који су операцију заказали током 2019. и 2020. године, а на ред ће стићи у првом тромесечју 2022. године.

Крагујевац – на уградњу вештачког колена чека 870 пацијената

У Универзитетском клиничком центру на операциије и дијагностичке прегледа чека нешто преко 3.000 грађана, показују подаци Републичког фонда за здравствено осигурање. Према листама чекања РФЗО-а, које се ажурирају на дневном нивоу, најдуже ће се начекати грађани којима је неопходна уградња вештачких кукова и колена.

Према јавно доступним подацима укупно 1.156 особа чека операцију колена (870 пацијент) и уградњу вештачког кука (286 особа).

Прве операције кука, према РФЗО листи, у Универтитетском клиничком центру биће урађене тек после Божића наредне године, а тада су на реду пацијенти који су на листу доспели пре три и четири године. Грађани којима је ова операција заказана у децембру 2021. на ред долазе тек у првој половини 2024. што значи да ће чекати дуже од две године на операцију.

Убедљиво најдужа листа од свих оперативних и дијагностичких метода у УКЦ Крагујевац је она за уградњу вештачкг колена, где се на операцију чека и по пет -шест година.

У наредној години међу првима ће на операциони сто лечи пацијенти који су на листу уписани још 2015. године и уколико оперативни план буде испоштован, коначно ће завршити своју седмодишњу агонију чекања на неопходно помагало. У овом конкретном примеру реч је о грађанима који су у тренутку уписа на листи имали мање од 50 година. Већина од 870 пацијента, који чекају ново колено, на листи су у просеку четири до пет година, а они уписани у децембру 2021. на ред долазе у марту 2026, што је пуних пет година.

Катаракта – друга по броју пацијената на листи

За операцију катаракте са уградњом меког сочива у УКЦ је на листи чекања 596 пацијената,углавном старијих у седмој и осмој деценији живота, али је охрабрујућа чињеница, уколико тако може да се назове, што се за ову рутинску инетервенцију чека у просеку око шест месеци.

Више стотина пацијената чека и на дијагностичке методе магнетном резонанцом и скенером, као и на кардиолошке интервенције, а ‘‘у реду‘‘ за те процедуре, у просеку се чека шест месеци до годину дана. Спорадично се на листи за магнетну резонанцу кичменог стуба, која је и најбројнија међу дијагностичким методама (387 пацијената) појављују и грађани који су преглед заказали 2019. а на ред ће стићи у марту 2022.

Листе чекања

Установа – Интервенција – Последњи термин

ВМА – Уградња протезе кука – 18. новембар 2024.

КЦС – Уградња протезе кука – децембар 2022.

ВМА – Уградња ендопротезе колена – 15. јун 2026.

КЦС – Уградња ендопротезе колена – 06. март 2023.

КЦС – Операција катаракте – децембар 2022.

Институт “Дедиње” – Коронарографија срца – децембар 2022.

Институт “Бањица” – Уградња ендопротезе кука – октобар 2025.

Институт “Бањица” – Уградња протезе колена – 21. децембар 2027.

КЦ Сомбор – ЦТ главе – Мај 2022.

КЦ Војводине – МР кичме – новембар 2022.

КЦ Крагујевац – Коронарографија срца – јун 2022.

Нова.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!