Европа

Хер Лајчак, та ваша глупа прича није циљ Београда већ ваше шефице Ангеле Меркел

БРИСЕЛ – Специјални представник за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак каже да је задовољан оним што је до сада постигнуто у дијалогу, али наглашава да је процес пред “дугим и кривудавим путем” до решења.

“Дијалог траје, под вођством ЕУ. Дуг и кривудав пут је пред нама, а не аутопут”, каже Лајчак.

Мирослав Лајчак је у обраћању Европском парламенту и парламентима земља Западног Балкана на конференцији посвећеној обележавању 25. година Дејтонског споразума, издвојио дијалог Београда и Приштине и ситуацију у БиХ као “основне изазове у региону”.

Циљ дијалога Београда и Приштине је постизање свеобухватног правнообавезујућег споразума о нормализацији односа који ће се решити сва отворена питања једном заувек и то у складу са међународним законима и европским вредностима

Лајчак напомиње да је дијалог Београда и Приштине “основа његовог мандата”, а да је циљ постизање “свеобухватног правнообавезујућег споразума о нормализацији односа који ће се решити сва отворена питања једном заувек и то у складу са међународним законима и европским вредностима”.

“То ће бити кључно за европски пут обе стране, стабилизацију региона и одблокираће толико тога за цео регион”, каже Лајчак.

Специјални представник ЕУ каже да је задовољан досадашњим резултатима у дијалогу, почев од поновног покретања разговора, преко постизања договора о главним елементима правно обавезујућег споразума до “пуног напретка” на питањима несталих и расељених и економске сарадње.

“Тренутно разговарамо о питањима међусобног потраживања и имовине”, каже Лајчак.

Лајчак је захвалио и Београду и Приштини на ангажману, а председнику Александру Вучићу и премијеру Авдулаху Хотију на посвећености, коју показују у наставку дијалога.

Вархеји: Регион Западног Балкана напредовао,још много да се уради

Комесар за проширење Оливер Вархеји, поводом обележавања 25. годишњице Дејтонског споразума, каже да је регион напредовао, али да има још много тога да се уради на унутрашњим реформа, сарадњи у региону и на јачању економије.

Нагласивши да су регионална сарадња и добросуседски односи “кључни за напредак ка ЕУ”, Вархеји наводи да “за Србију и Косово то значи рад на свеобухватном споразуму о нормализацији односа под посредовањем ЕУ”.

“Ми смо убеђени да Западни Балкана припада ЕУ и око тога се не поставља питање. Радимо на томе да регион постане пуноправни део ЕУ”, поручио је Вархеји у говору пред посланицима Европског парламента и парламентарцима земаља Западног Балкана.

Он је оценио да је у “стратешком интересу ЕУ да регион што брже испуни реформе и уђе у Унију”.

“Регион је од кључне важности за стабилност, безбедност и слободу Европе и наш је задатак да вам помогнемо да превазиђете постојеће проблеме који произилазе из ратова у БиХ”, рекао је европски комесар.

Наглашавајући важност успостављања заједничког регионалног тржишта, Вархеји оцењује да оно данас има моћ трансформације региона, али и “укидање граница”, као што је то био случај пре 25 година са Дејтонским споразумом.

Поред добросуседских односа и регионалне сарадње, комесар за проширење каже да је и економско приближавање региона кључни инструмент за бржи процес интеграција региона.

Он указује да је управо то циљ европског Економско инвестиционог плана за регион.

“У областима транспорта, енергетике, животне средине, дигитализације и инвестирању у младе и приватни сектор можемо постићи највише за најкраћи временски рок и направити видљиву разлику за грађане већ у наредних четири до пет година”, каже Вархеји.

Партнерство Европе и Америке кључно за дијалог Београда и Приштине

Европска комисија у данас усвојеној “Европска унија – Сједињене Америчке Државе; агенди за глобалну промену” наглашава да је сарадња Брисела и Вашингтона кључна за дијалог Београда и Приштине.

“Континуирано партнерство између ЕУ и САД и блиска координација на Западном Балкану је од суштинске важности, посебно у дијалогу између Београда и Приштине коме посредује ЕУ”, наводи се у тексту агенде.

Додаје се да је ЕУ дала Западном Балкану перспективу чланства, а да Брисел и Вашингтон морају да раде заједно како би подржали помирење, побољшали управљање и покренули кључне реформе у региону.

У Бриселу кажу да је у питању и прва званична институционална порука ЕУ будућој админстрацији у Вашингтону.

“ЕУ и САД су најближи партнери и свезници које повезују заједничке вредности, историја и циљеви. Стратешки, нема важнијег партнера за ЕУ од САД. Морамо да оживимо наше стратешко партнерство у више области од заједничког интереса и тамо где заједно можемо постићи више”, поручио је шеф дипломатије ЕУ, Жозеп Борељ.

У докумету који је усвојила Европска комисија, САД се позивају да се као лидер, заједно са ЕУ, укључе у глобални одговор на пандемију корона вируса, да обнове своју посвећеност борби против климатских промена и да раде са ЕУ у области развија трговине и нових телхнологија и ојачају сарадњу о спољним пословима.

“Заједнички рад САД и ЕУ за циљ има стварање безбеднијег, просперитетнијег и демократичнијег света. Желимо више сарадње на спољним пословима и јачање света заснованог на владавини права и мултилатерализму”, каже Борељ.

У Бриселу наглашавају да ће се о агенди нових трансатлантских односа разговарати на самиту ЕУ лидера следеће недеље, а да би агенда требало да буде покенута на првом самиту ЕУ-САД у првој половини 2021. године.

Танјуг

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!