НОВИ НАМЕТИ порез и гастарбајтерима: на 1000 еура зараде, 400 еура иде држави!

НОВИ НАМЕТИ порез и гастарбајтерима: на 1000 еура зараде, 400 еура иде држави!

4
(25)

По свему судећи инфлуенсри и други радници на интернету неће бити једини који ће морати да плаћају порез од скоро 50%, јер ће држава од сада наплату вршити и гастарбајтерима, који по било ком основу новац зарађују у иностранству.

Сви резиденти Србије ће у будуће морати да плаћају порез на доходак грађана, као и доприносе за пензијско и здравствено осигурање.

Српски резидент је свако физичко лице које на територији Србије у току године проведе више од 183 дана, са или без прекида. Такође, српским резидентом сматра се и сваки грађанин коме је у Србији пребивалиште.

Kако објашњава Удружење фриленсера и предузетника Србије, формулација “или” значи да је довољно да испуните један од горе наведених критеријума, како бисте по закону били третирани као резидент који мора да плаћа порез и доприносе.

На пример, ако сте се преселили у Немачку пре десет година и радили тамо, али нисте ођавили пребивалиште из Србије. Или сте одлазили на привремен рад у неку земљу Европске уније на 90 дана, враћали се у Србију, а онда опет ишли на рад.

Без обзира на то што сте плату зарадили у иностранству, Србија вас обавезује да њој платите порез и доприносе за ПИО и здравствени фонд. Према речима УФПС порез је 10% пореске основице, а допринос за ПИО и здравствени фонд 25,5%, односно 10,3% целе зараде.

Пореска основица добија се тако што од плате одузмете месечну неопорезиву суму. Та сума износила је током 2020. године 16.500 динара (141 евро), што значи да на плату од 1.000 евра за порез плаћате 10% од 1.000 – 141 = 859 евра, односно 85,9 евра.

Ако сте ту плату примили 2019. године, порез вам је већи зато што је месечна неопорезива сума била мања. Без обзира на неопорезиву суму, од зараде Пензионом фонду плаћате 25,5%, што износи 255 евра, а здравственом фонду 103 евра.

Ова рачуница показује да би Србија укупно могла да захтева да јој платите 443,9 евра од 1.000 које сте зарадили ван Србије. За дванаест месеци рада ван земље, ваш дуг према Србији попео би се на 5.326 евра!

Ако сте притом користили девизни рачун из банке регистроване у Србији да примате ту плату, налазите се у регистру који је Пореска управа добила од тих банака.

У том случају, можете бити предмет пореске контроле која је најављена у октобру. Ако сте користили страни девизни рачун, Србија од страних банака може тражити информације о рачунима својих резидената.

Намера државе Србије је да наплати порез и доприносе за неколико година уназад са каматом, која износи нешто преко 10% годишње.

УФПС објашњава да ако је порез на вашу плату плаћен у другој држави, можете бити ослобођени дела пореза Србији, а за то постоје два услова.

Први је да Србија са том државом има уговор о избегавању двоструког опорезивања, а други да имате доказ да је порез за вашу плату већ плаћен у иностранству.

Тако на пример, ако је ваш послодавац платио у другој држави 50 евра на име пореза, а Србија потражује од вас 85,9 евра, онда Србији плаћате разлику (35,9 евра).

“У закону о доприносима и закону о порезу нема помена о ослобађању од доприноса. Дакле, то што сте уплаћивали пензионо осигурање у неки инострани фонд не ослобађа вас нужно обавезе према Србији.

И даље можете бити дужни да платите допринос за ПИО и здравствени фонд Србије. Kао пореском резиденту, где год да се налазите и где год да радите, Србија од вас може захтевати доприносе.

Укупно 35,8% сваке зараде морали бисте платити Србији на то име. Порез не морате платити само ако је у иностранству плаћен већи порез него што би био у Србији, али доприносе морате”, наводе из УФПС.

Новине.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Фриленсери: Влада усвојила предлог који је још неповољнији од оног који смо раније одбили

Фриленсери: Влада усвојила предлог који је још неповољнији од оног који смо раније одбили

0 (0) Предлог који је Влада усвојила 1. априла још је неповољнији од оног који …

Држава уводи фискалне касе за фризере, козметичаре, кладионице…

Држава уводи фискалне касе за фризере, козметичаре, кладионице…

5 (3) Привилегију да не евидентирају промет преко фискалних каса од 1. јануара 2022. године …

11 Коментара

 1. Mislim da ce ovi radnici biti odusevljeni i odusevljeno glasati na laziranim izborima zaSNS-ovse.

 2. Ovi su gori od dahija. Kakve kontra usluge dobijaju za uzvrat i kako da ostvare ta prava unazad.

 3. бесмислице. Дупло опорезивање је онемогућено потписаним међународним уговорима које је Србија наследила од СФРЈ!?!

 4. maloumni bosanac, majmun i zlatni magarac, drugi gaius verro, car irod i justinian, jebo mamu svoju, ima fiks ideju da moze svakom otimati, da mu mora svak robovati, da bi mogo o tudjem trosku manu jesti a ambroziju piti, oruzanu silu, vojsku i policiju, to jest svoju telesnu gardu i harem izdrzavati.
  —————
  magareci genije, za svaku bolestinu LJUDI nasli vakcinu.
  —————
  o vi sto ste sa prandjedovskih ognjista prognani i tesko zaradili neku bednu crkavicu, ne saljite nacelniku pakla svoju muku, svoj znoj i suzu i ne ranite lebom majmune koji ovog monstruma podrzavaju.
  —————
  za ovoga nema druga leka sem glogova koca i debela konopca.

 5. Cestiti, ovo se nije moglo precutati a vise necu pisanija slati a i ima bolji koji ce to sto treba reci il uraditi.
  Hvala i svako dobro ti zelim.

  • Не чини то,ти си заштитни знак овог сајта.Ово је једини пламичак у марку корумпираног новинарства,место где можемо да кажемо шта мислимо без цензуре.
   Остани,борба траје док мрдамо,нема предаје….

   • Delijo Ljoticevska, blokirala me SDN, a ne bih mu zeleo praviti probleme, mislim da me je dugo trpeo a i zahvalan sam mu sto nije brisao moje psovke koje nikad ne upotrebljavam a ovde sam to sa zadovoljstvom uputio majmunu i magarcu bosanskom.
    e da sam mladji, ne bi se ja plasio njegove smelosti ici sam na petoricu, pa i da postroji svu oruzanu silu i sa onim sto prevrce ocima na celu.
    smrad nam se ruga, vise i ne krijuci svoju zlikovacku rabotu.
    cuvaj se pobratime, ostaje nam nada u bolje sutra, sto donosi il pukovnik il neki novi Gavrilo Princip.

    • Србија је окупирана дођошима из вуојебина БиХ,Крајина и шиптар-горе.То су унуци оних црвених кољача са тророгим капама и црвеном петокраком звездом на челу.
     Наказа пицоуста је све ђутуре купила,сви су се продали,само Бог може да нас спасе,ал се Срби Бога одрекоше.
     Желим ти добро здравље,и дуг живот.
     Остај,овде.

     • важно је бити човек

      Што се тиче његовог припадања Босни, то нема никакве везе са његовом злобом, јер је његов отац донешен у стомаку и рођен је овде.А тек он, испада да је прави Србин – Србијанац.
      И није он никакав петокракаш, јер је за време рата ратовао са четничким војводом Шешељом по тој истој Босни и Хрвтској са кокардом, а и са Арканом, па ви видите које је то друштво, због којих смо претрпели све оне санкције, инфлације и пропаст држве, а то је изгледа и био ШЕШЕЉЕВ циљ, који је око себе окупио најгори олош.
      Мислим да нам државом итекко још управља Шешељ.
      Јавно је писало да му благајник овога скота сваког месеца носи 60000 евра државних пара, плус три хиљаде из његовог џепа.
      Чак ни против Шешеља не бих имао ништа да се лепо прилагодио овој средини, већ све што је урадио, учинио је то против Срба и Србије.
      Где су Срби које је он бранио?
      Ове порезе је веровтно он измислио, као и многе до сада, поготово док је био потпредседник владе.
      Ево, овако из рукава, његов је порез на аутомобиле по кубикажи, кад се 90 и неке расправљало о тв претплати и како је наплатити, ОН је предложио грчки модел: да иде уз струјомер, његов је порез на оружје, а крајњи резултат је овај његов потрчко учинио тако што смо остали разоружани, па нас може свака њихова протува, лопов, полицајац, мафијаш, избеглица из Авганистана,… малтретирати и пребијати на кућном прагу.
      Иначе, Србија је ретка земља која прихвата све људе, па макар они били и Тунгузи, али кад дођеш овде, онда поштиј ова правила, а не д ти ту мењаш средину према себи.
      Искрено говорим, па ћу рећи да у томе и јесте главни проблем са Србима са Космета.
      Они намећу своје понашање, овде.
      И још пар реченица за Шешеља:
      Ако ставимо прст на чело и подсетимо се свега шта је радио кад је дошао у Србију, видећемо да је све то користило највише Хрватима, па и црном ђаволу, само не Србима, ма где били, нити Србији.
      Иначе, својевремено је завршио и шпијунски курс у Манхајму (Немачка), а сваки Хрват зна да је Хрватска дала паре Америци да га избаве из затвора, а не зато што он није ратни злочинац.
      Иначе, његови преци су кренули из једног села близу Тиране, стигли до Херцеговине, покатоличили се због услова, други су наставили до Сплита.
      Овај тзв Херцеговац је такав да га нико не може ухватити ни з реп ни за уши, маштовит,…и Хрватима је добродошао.
      Кад је као забрљао са Титовим режимом, бранио га је Шекс, а финансијски помагао Парага, а неки луди Срби писали петиције да буде ослобођен и довукњарили га овамо.
      А то да је са 22 године завршио право, то су приче за малу децу.У Босни и данас можеш да завршиш штогод хоћеш за пар хиљада евра или само за хиљаду, зависи шта је и где је.
      Кад су биле демонстрације 9. марта, опљачкао је неке златаре, предао Хрватима, а они му заузврат послали 300000 ДМ, (истина пет пута мање, како каже шеф винковчке полицијекоје своме колеги из Осијека), које је преузео у Шимановцима-тако пишу јавно новине, а због тога је један његов заменик, који га је питао за те паре, напрасно умро.А било је још мртвих око њега, колико сам рачунао, око пет особа.
      У вихору рата је био заробљен у Мирковцима код Винковаца, Хрвати ликују на радију, а сутрадан наредба од Туђман да се пусти.
      У вихору рата састаје се у Мадриду са Русом Долгоруковим којем нуди титулу Немањића и Карађорђрвића и штампа бруји о тој његовој будалаштини, није поменут тадашњи његов истовремени састанак са Туђманом саветницом Мирјаном Зелен-Макса, која му је, опет ради камуфлаже, ако неко за то сазна за њихов састанак, направила учлањење у неку секту.
      Био је он и удбин шпијун под називом „Магистар“.
      Офарбан је он свим бојама.

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend