Друштво

Српска просвета у хаосу

СТУДЕНТИ се најчешће жале на неправилности при полагању испита и оцењивања. Потврђено је да постоје и пропусти приликом уписа на студије, напретка на факултету, као и код добијања финансијске помоћи, попут стипендија. Свака пета жалба коју академци упуте Министарству просвете, науке и технолошког развоја односи се на администрацију.

Ово је показало истраживање ОЕЦД ”Јачање интегритета и борба против корупције у образовању”. Оно је урађено на иницијативу Министарства просвете и Србија је прва земља која је затражила овакву анализу, како би били откривени сви проблеми у просвети.

– Циљ овакве процене је да помогне да се ”подигне имунитет” система, како би се одбранио од корупције, а не да се бави хватањем индивидуалних криминалних случајева – објашњава за ”Новости” Михајло Миловановић, шеф тима који је радио овај извештај. – Један од проблема је што у високом образовању не постоје стандарди пријема на факултете, широко је распрострањена толеранција варања на испитима, што угрожава квалитет универзитета.

Испоставило се да је 15 одсто свих жалби упућено Министарству просвете, и то због спорог решавања захтева, међу којима су и нострификације диплома. Свака десета жалба ђака и њихових родитеља је на понашање наставника и насиље у учионицама.

Истраживање је показало да су школарине у Србији веома високе, па је просечна цена студија десет најскупљих факултета у Србији, у односу на БДП, четири пута виша него у државама ОЕЦД.

Српске школе у великој мери не уче ђаке да изражавају мишљење, као и да их школска знања не припремају за живот.

Испитујући наставнике дошли су и до закључака да они немају поверења у знање просветних инспектора.

Упозорава се и да школе не пријављују све приходе, већ неке скривају део новца којим располажу.

ПРЕШЛИ СВАКУ МЕРУ

РОДИТЕЉИ који плаћају приватне часове својој деци, на ову врсту наставе троше 60 одсто породичног буџета. Приватне часове узима више од 56 одсто ученика, најчешће из математике. Овако велика учесталост приватне наставе далеко је изнад просека у земљама ОЕЦД.

 

Новости

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!