Србија

Ивице, ти си се баш ужелео марице?

Председник Скупштине Србије Ивица Дачић изјавио је да би компромис на којем Србија инсистира у дијалогу са Косовом за њега био релано стање на терену.

„Ми имамо једну ситуацију која је и даље отворена. А то значи да је нерешено питање статуса Косова, без обзира што Косово мисли да је то питање решено, а оно није решено све док не буду примљени у Уједињене нације. С друге стране, ситуација на терену – то је оно што Американци често воле да кажу – је таква да, без обзира на то што ће 99 одсто градјана Србије да каже да је Косово део Србије, Србија нема пуни суверенитет у Приштини. Али исто тако ни Приштина нема пуни суверенитет на северу Косова“, рекао је Дачић за Дојче веле током недавне посете Берлину.

„То је ситуација на терену. Да ли та ситуација на терену може да се измени осим ратом? Да ли може да се измени на пример компромисом? Може. Боље компромисом. Дакле, за мене је компромис реално стање на терену“, рекао је Даћић у данас објављеном интервјуу.

Одговарајући на питање, Дачић је рекао да о подели Косова или размени територија „не мисли ништа“ и „да би то све требало да буде део договора“.

Он је казао да „правно обавезујући споразум о нормализацији односа“ Србије и Косова не подразумева медјусобно признање“.

„Па чекај, зар ви стварно мислите да Србији треба признање Косова? Да је Србији потребно да Косово призна Србију? То је смешно“, додао је.

На питање хоће ли Србија признати Косово у једном тренутку Дачић је одговорио да „никакво једнострано решење неће признати“.

„Само да се разговара и да се дијалог настави. Ја још једном понављам: за мене је прихватљиво све што би могло да се подведе под неки компромис који обухвата део и једних и других интереса“, додао је.

На питање шта мисли о идеји да се редефинишу границе на Балкану Дачић је рекао да није био за то, али да је Косово проглашењем независности редефинисало границе на Балкану.

„То је истина и историјска чињеница. И сад ви не можете да кажете: „Е, сада…“То је као кад се деца играју и он ти узме нешто и каже: „Е од сад више нема померања“. Не, то не постоји. Ми не инсистирамо на томе, али немојте сада да будете толико лицемерни да кажете: ‘Е, сад више нема померања граница’. Сад кад сте померили нашу границу. Па што то не рекосте пре него што сте померили нашу границу? Што неко није рекао: Нема померања граница Србије?’Али ја не инсистирам на томе, нити ми уопште причамо на такав начин. Ми говоримо о договору. Ми говоримо о миру. Говоримо о политичком решењу. Тога ће бити, ако има договора. Ако нема договора, неће бити“, додао је.

На питање да ли ће као председник парламента покренути питање осуде геноцида у Сребрениоци, као што је учињено у парламенту Црне Горе, Дачић је одговорио да је Србија донела своју резолуцију о томе још 2010. и да нема потребе да доноси било шта ново.

„Резолуција која је тада донета је усаглашена – ја нисам у томе учествовао, у томе је учествовала Демократска странка – усаглашена са Турском и Босном и Херцеговином око употребе термина – да се не употребљава термин ‘геноцид’. Зашто бисмо сада ми то мењали, не разумем“, рекао је.

Дачић је нагласио да је то питање за Скупштину Србије решено.

„Терате ме сада да се враћам на неке ствари. Ако сада Хрватска каже да Србија мора донесе резолуцију о геноциду да би ушла у ЕУ, а зар не би Хрватска требало да донесе резолуцију о геноциду у Јасеновцу? А да ли то што је тај геноцид почињен пре него што је то уведено у правну терминологију као кривично дело, али је суштина геноцида почињена. Као што сам рекао, сваки живот је важан. Али, и бројке су важне…То питање је завршено и затворено, а све остало су политичке манипулације на ту тему“, рекао је.

Бета

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!