Друштво

Прекршен закон о полицији: Вулин не може да буде пуковник!

МУП је “објаснио” да је министру чин пуковника утврђен “у складу са Законом о полицији и Правилником о унутрашњем уређењу и систематизацији у МУП-у.” Само, у Закону о полицији одговарајућих одредби нема, а наведени Правилник се не може видети, цео је проглашен за “тајну” – каже Родољуб Шабић, некадашњи повереник за информације од јавног значаја, поводом скандалозне доделе чина пуковника Александру Вулину, министру унутрашњих послова.

У изјави за Директно.рс, Шабић каже да што се тиче самог закона, довољно је погледати га, и без правничког искуства, па видети да не постоји ниједна законска одредба која би уређивала то питање, за које се тврди да је уређено у складу са законом.

– Дакле, једноставно нема те одредбе која би упућивала на такво решење. Што се тиче самог акта о систематизацији, ту нико није у стању да појасни о чему се ради, будући да је тај акт, стицајем околности, проглашен за тајну. Постоји решење повереника за информације којим је наложено да се Синдикату полиције учини доступним тај акт, али и поред налога повереника који је обавезујући и извршан, то решење није спроведено. Чак је републички јавни тужилац поднео тужбу за поништај решења повереника и тражио одлагање извршења. Шта ће се десити по тужби тужилаштва, можемо само да спекулишемо – наводи Шабић.

Шабић тврди да је министар политичка фигура, да је члан Владе и да руководи органом управе, у овом случају МУП-ом, те да он није полицајац и да се из саме садржине Закона о полицији то јасно види.

– Он не може бити овлашћено службено лице. Министар може да буде човек у колицима, човек који може да има одређене физичке недостатке, који искључују могућност да се бави полицијским послом – констатује Шабић и закључује:

– Једноставно, ја то решење уопште не разумем, јер се МУП није позвао ни на једну законску одредбу, него је само рекао у складу са законом и актом који нико не може да види.

Подсетимо, МУП издало је саопштење за јавност у којем се тврди да је у складу са Законом о полицији и Правилником о унутрашњем уређењу и систематизацији радних места у Министарству унутрашњих послова, који је донет у јуну 2018. године, радно место министар унутрашњих послова разврстано у радно место полицијског службеника у статусу овлашћеног службеног лица. Такође, у складу са тим законским и подзаконским прописима, тврде из МУП-а, а узимајући у обзир радни стаж, министру је утврђен одговарајући чин полицијског службеника. Тако је у овом случају Вулин зарадио, ни мање – ни више, него чин пуковника.

Директно.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

�оментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!