АзијаЕвроАзија

Русија и Индија закључиле споразум о војно-техничкој сарадњи до 2030.

Русија и Индија закључиле су споразум о војно-техничкој сарадњи за период 2021–2030. године, саопштило је руско Министарство одбране.

Војни ресор прецизира да споразум подразумева сарадњу свих родова и врста војске, као и питања испоруке и производње оружја и војне технике.

Споразум подразумева сарадњу свих родова и врста војске, као и питања испоруке и производње оружја и војне технике

Документ је потписан у присуству министара одбране двеју земаља, Сергеја Шојгуа и Раџната Синга у оквиру састанка у формату „два плус два“ у којем су учествовали и министри спољних послова Русије и Индије, Сергеј Лавров и Субраманјам Џаишанкар.

Споразум су потписали директор Федералне службе за војно-техничку сарадњу Дмитриј Шугајев и заменик индијског министра одбране за војне набавке Канта Раг.

Раније је индијски министар одбране изјавио да је Индија потписала са Русијом низ споразума, уговора и протокола у вези са малокалибарским оружјем и војном сарадњом.

Русија и Индија сада имају неколико билатералних пројеката – универзални систем „БраМос“, заједничку производњу ловца пете генерације, лиценцирану производњу авиона Су-30 и тенкова Т-90. Партнери су у марту 2019. године отворили фабрику за производњу аутомата Калашњиков у индијском граду Корва.

Москва и Њу Делхи су у октобру 2018. потписале уговор о испоруци пет пуковских комплета система С-400 вредан више од пет милијарди долара. Међу највећим уговорима су и продаја четири руске фрегате пројекта 11356 по шеми „два плус два” и велике партије преносних ПВО система „Игла“.

Спутник

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!