Економија

Плате у Србији губе трку с ценама

Просечна фебруарска зарада без пореза и доприноса исплаћена у Србији износила је 43.371 динар, саопштио је јуче Завод за статистику У односу на нето просек исплаћен у јануару, номинално је већа 10,6, а реално – 10 одсто. Овај двоцифрени номинални и реални раст зарада исплаћених у фебруару изненађује и делује нелогично. Али само на први поглед и за неупућене, кажу у државној статистици.

Нето зарада исплаћена прошлог месеца била је у односу на плату у истом месецу 2012, номинално већа 8,4, а реално мања 3,6 процената. Просечна нето плата исплаћена у прва два месеца ове године, у односу на јануар-фебруар 2012, номинално била је већа за 7,7 одсто, али је реално била нижа за 4,4 одсто. То значи да су плате опет изгубиле трку с ценама.

– Уобичајен је раст зарада исплаћених у фебруару у односу на јануар – указује Веселинка Шкиљевић, начелница одељења статистике запослености и зарада у Републичком заводу за статистику. – Просечне зараде у фебруару веће су од јануарских зато што су те плате по правилу ниске. Због тога што је уобичајено да се део зарада за децембар запосленима исплаћује последњих дана децембра, а не у јануару. Ако не цела зарада, оно бар аконтација.

Поред тога, просек зарада исплаћених у децембру је знатно виши и због тога што се у том месецу у неким фирмама исплаћују и тринаесте плате или бонуси, и све заостале принадлежности – регреси, рецимо, за годишњи одмор.

– Због тога се висина просечне зараде исплаћене у фебруару приближава просеку исплаћеном у новембру – додаје Шкиљевићева. – Тако је просечна зарада исплаћена у фебруару износила 43.300 динара, а у новембру 42.355 динара.

Према званичној статистици, у Србији је просечна плата од 2001. године непрекидно расла. По правилу знатно више од годишњег повећања бруто домаћег производа, односно вредности свега што се створи у току једне године. Просечне плате су реално расле, макар симболично, и у годинама када је бележен пад БДП. На пример, у 2012. је забележен пад БДП од два процента, а реална плата била је већа 1,1 одсто.

Са пензијама није било тако. Просечна реална пензија је расла од 2001. до 2010. године, а затим се догодио трогодишњи реални пад. У 2010. реална вредност просечне пензије била је нижа за 5,9 одсто него у претходној години, у 2011. за 3,6, а у 2012. за 2,2 одсто.

 

А. Микавица

Политика

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!