Безбедност

ШПИЈУНИРАЈУ ВАС: Вирус пали камеру и микрофон на рачунару!

Србија је једна од 25 земаља у свету чије власти користе софтвер ФинСпy (FinFisher) за шпијунирање својих грађана, а на листи земаља које су клијенти британске компаније “Гамма Гроуп” која производи овај софтвер су, поред Србије, и Аустралија, Велика Британија…

Када је реч о Србији, овај програм је највероватније у власништву неких од обавештајних служби, с обзиром на то да произвођач тврди да се софтвер продаје искључиво државним владиним агенцијама за потребе криминалних истрага. То је наводно и основна намена програма “ФинСпy”, праћење криминалаца, и то најчешће педофила, терориста, припадника организованих криминалних група, отмичара и трговаца људима.

Иако “Гамма Гроуп” никад не објављује податке о својим клијентима, списак држава којима компанија продаје свој софтвер показује да постоји могућност његове злоупотребе и коришћења у сврхе који излазе из оквира криминалних истрага. У неким од државама које се налазе на списку клијената компаније не постоје закони којима се јасно дефинишу правила употребе оваквих програма, тако да није немогуће да се уместо за праћење отмичара или дилера дроге софтвер користи у политичке сврхе.

“ФинСпy” је први пут примењен у Бахреину. Софтвер је сличан тројанским програмима, а у рачунар доспева путем зараженог мејла. Он снима екран, разговоре на Скајпу, укључује микрофон и камеру на рачунару, бележи активности на тастатури, краде фотографије и документе са рачунара и смарт телефона и све то наравно без знања власника о томе.

Стручњак за безбедност Марко Ницовић каже за “Наше новине” да је овај програм у Србији могао да доспе само у руке неке од обавештајних служби.

“Такве софтвере свим тајним службама продају велике државе попут Америке, Енглеске и Немачке”, каже Ницовић додајући да иако БИА тврди да се у Србији прислушкује само 1300 људи, он сматра да их има бар 10000.

Поменути софтвер користе и Бахреин, Бангладеш, Брунеји, Канада, Чешка Република, Естонија, Етиопија, Немачка, Индија, Индонезија, Јапан, Летонија, Малезија, Мексико, Монголија, Холандија, Катар, Сингапур, Туркменистан, Уједињени Арапски Емирати, САД и Вијетнам.

 

Курир

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!