Србија

Угрејати и нахранити Србе са Косова

08.12.2011. –

Из подмосковског Ногинска на Косово кренула је колона камиона са хуманитарном помоћи. Она је била формирана на наредбу председника Русије Дмитрија Медведева. Терет је намењен за Србе у покрајини.

Колона са хуманитарним теретом ићи ће преко Украјине и Румуније и 12. децембра ће стићи у Косовску Митровицу. Тамо се од септембра води борба за прелазе Јариње и Брњак на административној линији са Србијом. Косовске власти постављају царинике, Срби граде барикаде. За њих су ова два прелаза једини трговински пут и непосредна веза са матицом. Војници међународних снага КФОР-а неколико пута су покушавали да склоне препреке. И сваки пут се то завршавало жестоким отпором.

Срби који живе у конфликтном региону већ су добили први партију хране и предмета прве потребе из Русије, рекао је за Глас Русије начелник управе за информисање Министарства за ванредне ситуације Русије Ирина Андрианова.

Колона од 40 возила доставиће српским грађанима дизел централе, ћебад, намирнице, посуђе и теренски намештај укупне тежине око 500 тона. Планирано је да ова помоћ буде достављена за грађане Србије који живе у северним регионима Косоова. Раније, у новембру, авионом Министарства за ванредне ситуације у град Ниш за српске грађане који живе на Косову већ је била достављена партија хуманитарне помоћи. Авион ИЛ-76 доставио је и намирнице, компакте пећи и посуђе укупне тежине од 36 тона.

Раније се око 50 хиљада косовских Срба обратило за руско држављанство. А то је практично 75% свих косовских Срба који живе у региону. Москва је одбила, али је обећала да ће помоћи. Руско задонодавство не дозвољава да се руско држављанство да косовским Србима. Управо зато је била донета одлука о испорукама хуманитарне помоћи. Члан Савета за спољну и одбрамбену политику Надежда Арбатова уверена је да мешање у унутрашње ствари Косова и Србије може да доведе до нових конфликата већ на политичком нивоу.

Русија не може да да држављанство косовским Србима. То би створило озбиљна трвења у односима Русије и саме Србије, као и у односима са ЕУ. Али Русија може да привуче пажњу светске јавности за ситуацију на Косову. Посебно на северу, где компактно живе Срби. Проблем Косова још није решен. Чак ексепрти у ЕУ називају Косово незавршеном државом. И без завршености државне формације проблеми такве врсте на Косову ће се појављивати стално. Преговори између Београда и Приштине још су далеко од завршетка.

Ускоро ће бити одређен датум званичних преговора о ступању Србије у ЕУ. Али Брисел за сада поставља строге услове: обнављање преговора између Београда и Приштине. Против тога се залажу косовски Срби који ће се у случају признања независности Косова наћи у мањини у албанској држави.

 

Извор: Голос России

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!