Србија

Србин из Чаглавице: Прети нам егзодус!

Катастрофа! Незадовољство је велико. Испада као да су Срби с Косова једини кривци, да су сви реални и да је морало овако да буде, да смо ми терет Србији који је нестао потписом у Бриселу, прича огорчени становник Чаглавице Горан Станковић. Мештани првог српског насеља поред Приштине, каже, увелико каче табле за продају имања јер се плаше за своју будућност.

Како се у Чаглавици види споразум Београда и Приштине у Бриселу?

– Већ 14 година живимо тешко и једина нада био нам је Београд. Очекивали смо да ће наша влада и држава постићи неко боље решење за ове Србе. Из дана у дан људи су били незадовољнији преговорима јер је све наводило на овакво потписивање. Не знам како наша влада мисли да је помогла Србима? Ми 13 година немамо право на живот, на суд, на суђење легално, ни на шта.

Какве се реакције?

– Овде се постављају табле за продају кућа свакога дана јер људи не знају шта више да раде. Охладили су се од свега. У Чаглавици су у недељу постављене четири табле, а на путу према Лапљем селу петнаестак. Нико више не жели да седи на Косову а да му неко прича из Београда како ће сада све да буде боље. Тако да ће се вероватно за десетак дана догодити егзодус Срба с Косова.

Срби јужно од Ибра као да не постоје

Мислите да Београд није обратио пажњу на Србе јужно од Ибра?

– Срби јужно од Ибра и њихови проблеми уопште нису ни споменути у том договору. Једино људи са севера, као да само на северу има Срба. Срби јужно од Ибра су остављени! Држава је требало да пита неку српску политичку елиту с Косова, која постоји, али нажалост нико не пита, шта треба Србима с Косова јужно од Ибра и да ли су им права испоштована. Да пита да ли се бар поштују права гарантовна Ахтисаријевим планом. Дакле, Срби нису имали никаква права, и нико их ништа није питао, и све је дато за неки датум за ЕУ.

Како видите своју будућност на КиМ?

– Радник сам Електропривреде, а супруга ради у просвети. Једина примања су нам плате од државе Србије, и ми, као и 50 одсто Срба јужно од Ибра коју су запослени у здравству или просвети се плаше да ће с потписом у Бриселу те институције бити угашене. Овде нема живота и људи ће продати своја имања и отићи у централну Србију јер неће више да се боре. Плаше се за своју породицу, плаше се да ће сада косовске институције, када су коначно добиле шта су хтеле, бити много ригорозније према Србима.

Плашите се репресије?

– То доживљавамо све време, а мислимо да ће бити још горе. Кад је завршена девета рунда разговора у Бриселу, кад су се оно посвађали, Хашим Тачи је одмах донео неку уредбу о РКС регистрацијама, односно да сваки Србин који је регистровао ауто са БГ или ПР табла на РКС мора да плати порез од 3.000 или 4.000 евра, што наравно мало ко има. И већ су три возила одузета, два у Липљану и један у старом Грацком.

 

Вести

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

�оментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!