Економија

У Србији незапосленост и даље у порасту

Београд — Стопа незапослености у Србији, према априлској Анкети о радној снази, износила је 24,1 одсто, што је 1,7 одсто висе него у октобру прошле године.

Како се наводи, стопа незапослености у априлу за мушко становништво била 22,3 одсто, а за женско 26,5 одсто, објавио је Републички завод за статистику (РСЗ).

Стопа незапослености у Београдском региону износила је 19 одсто, а у Војводини 24,8 одсто. У региону Шумадије и Западне Србије стопа незапослености износила је 25,9 одсто, док је у региону Јужне и Источне Србије износила 26,3 процената. 

Стопа запослености, која представља проценат запослених у укупном становништву старом 15 и више година, у априлу 2013. износила је 36,3 одсто и белези пад од 0,4 одсто у односу на октобар 2012. 

Од тога је стопа запослености за мушкарце износила 44,1 одсто, а за жене 29,2 одтсо. Највећа стопа запослености била је у Београдском региону 37,9 одсто, затим у региону Шумадије и Западне Србије, где је износила 36,7 одсто. 

У региону Јужне и Источне Србије, као и у региону Војводине стопа запослености износила је 35,4 одсто. 

Стопа незапослености у априлу 2013. године бележи пад од 1,4 одсто у односу на април претходне године, док је стопа запослености порасла за два одсто. 

Стопа неформалне запослености, која представља проценат лица која раде “на црно” у укупном броју запослених, у априлу 2013. године већа је за 1,2 одсто него у априлу претходне године, и за 0,3 процента у односу на октобар 2012. године. 

Рад “на црно” обухвата запослене у нерегистрованој фирми, запослене у регистрованој фирми, али без формалног уговора о раду и без социјалног и пензионог осигурања, и неплаћене помажуће чланове домаћинства. 

Анкета о радној снази, која се спроводи два пута годишње – у априлу и октобру, урађена на узорку од 8.000 домаћинсатва на територији читаве земље. 

Анкетирано је укупно 22.796 лица, а за 19.980 лица прикупљени су подаци о њиховој радној активности.

 

Бета

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!