Хроника

Вучићеви успеси: Продали ЈАТ арапима а Србија исплаћује отпремнине радницима?!

Према садашњим рачуницама прекобројнима понуђено 300 евра по години стажа, а социјални програм биће око 6,5 милиона евра

Социјални програм за вишак запослених у „Јат ервејзу” финансираће Влада Србије, а они ће за добровољан одлазак из компаније моћи да се пријаве од 12. августа до шестог септембра, саопштило је јуче Министарство финансија и привреде.

– На располагању им је више могућности, између којих је и отпремнина у износу од 300 евра по години радног стажа. Сваки радник ће појединачно опредељивати за себе најповољнију опцију – рекли су у министарству, додајући да је овај социјални програм у складу са Програмом за решавање вишка запослених у процесу рационализације, реструктурирања и припреме за приватизацију и са Уговором о стратешком партнерству који је потписан са „Итихад ервејзом”, националном компанијом из Уједињених Арапских Емирата.

– Након прошлонедељне сагласности Владе Србије о набавци десет авиона на лизинг, спровођење социјалног програма је још један корак у циљу имплементације стратешког партнерства између „Итихада” и „Јата” – објаснили су у Министарству финансија и привреде.

Истовремено, јуче је и Велибор Вукашиновић, вршилац дужности генералног директора „Јата” рекао да ће запосленимабити понуђене отпремнине од 300 евра по години радног стажа и социјални програм ће важити за све, укључујући и раднике којима је остало неколико година до пензије.

– Став пословодства је да то мора да буде квалитативни, а не квантитативни програм. Не треба само смањити број радника, већ утврдити и на којим позицијама има вишка запослених – истакао је Вукашиновић за агенцију Бета.

Прецизних информација о томе колико тачно има вишка запослених у „Јату” још нема, али се помиње цифра између 300 и 500 радника, а према ранијим најавама држава ће за отпремнине обезбедити 6,5 милиона евра. Према подацима Агенција за привредне регистре, „Јат” је на крају прошле године имао 1.243 запослена, а одзив на недавни социјални програм био је веома слаб, па се пријавило свега 90 људи. Истовремено, према ранијим најавама руководства „Јата”, уз добровољни одлазак вишка запослених, биће неопходно запослити и нове раднике, пре свега пилоте и стјуардесе.

Нова национална авиокомпанија „Ер Србија” задржаће потребан број запослених из старог „Јата”. О томе ће се више знати до 1. октобра када ће ново руководство у потпуности преузети управљање над „Ер Србијом”. Нови менаџмент се већ окупља, а ту главну реч има „Итихад”, са којим је и потписан споразум о стратешком партнерству и који има 49 одсто власништва у „Ер Србији”. Да се време неће губити показују и планови да „Ер Србија” већ наредну годину заврши „позитивном нулом”, а да од 2015. године буде профитабилна компанија.

Запослени кажу да јуче нису добили званично саопштење о социјалном програму, али да све детаље очекују наредних дана.

– Речено нам је да ће се до почетка септембра све знати па и који су кадрови у фирми потребни. Вероватно ће и на основу тога многи одлучити хоће ли добровољно напустити фирму – кажу представници запослених.

Александар Вучић, потпредседник Владе Србије и Џејмс Хоган, председник „Итихада”, авиокомпаније Уједињених Арапских Емирата, потписали су 1. августа споразум о стратешком партнерству којим је основана нова авиокомпанија „Ер Србија”. По том споразуму, „Итихад” је власник 49 одсто компаније, а држава 51 процента. Компанијом управља страни партнер, а генерални директор је Дане Кондић, Аустралијанац, пореклом из Србије који годинама ради у „Итихаду”. Што се тиче запослених, Хоган је приликом потписивања уговора истакао да је неопходно да се „Јат” реструктурира уз социјални програм, као и да ће руководство у току пет недеља анализирати компанију и разговарати са запосленима.

 
С. Деспотовић
Политика

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Један коментар

  1. USPEH KOJI SRBIJA NIJE ZAPAMTILA U SVOJOJ ISTORIJI USTUPILA JAT STRANCIMA UZ DOGOVOR DA ISPLATI 500 RADNIKA I PLUS DA KUPI 10 NAJNOVIJIH AVIONA OD ERBASA I VEC JE UPLATILA 750 000 DOLARA KAO PRVU RATU ZA PRVIH 5 AVIONA A OBAVEZE ETIHADA SU DA GAZDUJE SA NOVO OSNOVANOM FIRMOM E TO SE NAZIVA ISTORIJSKIM USPEHOM A GLADAN NAROD PO SRBIJI JOS TREBA DA OTPLACUJE TE AVIONE I AKO NEPLATI BILO STA OD NAMETNUTIH OBAVEZA ODMA KAMATA I SUD I NORMALNO ODUZIMANJE KUCA I KO STA IMA I TO SVE PO ZAKONU

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!