Србија

Повратак крупника у Србију

ЗЛАТАР – Са 270 килограма семена спелте, житарице у народу познатије као крупник, агроном Јекослав Пурић је у јесен пре три године засејао хектар земљишта на породичном имању у селу Радијевићи, на 1.200 метара надморске висине. Чувао је свако зрно рода од семена добијеног из Института за стрна жита у Новом Саду, па је недавно са осам хектара пожњео род од 30 тона.

Тако је овај произвођач, иначе познат од пре десетак година као рекордер Србије у сетви хељде (летос засејао 30 хектара), први у Старом Влаху поново почео сетву житарице, блиске “рођаке” пшенице, пореклом из јужне Азије, која се вековима користила за исхрану, али је деценијама неправедно запостављена.

– Одличан је принос од 3,75 тона по хектару, а зрно изутеног квалитета, чему су погодовале блага зима и пролећне кише – истиче Пурић. – Спелта тражи сиромашнија земљишта него пшеница, сејао сам је у парцеле на којима су претходне године били кромпир и хељда, нити су коришћена средства за заштиту није прихрана.
ХЛЕБ ЧУВА СВЕЖИНУ- БРАШНО спелте треба чвршће закувати него пшенично, а хлеб чува свежину, неће да се осуши и по три-четири дана – истиче домаћица Горица Пурић из Нове Вароши, додајући да од брашна спелте могу да се праве и палачинке, као и низ других ђаконија.
Ова житарица, подсећа Пурић, одлично подноси оштрију климу и отпорнија је на болести од пшенице. Зато и планира да засеје веће површине, а већи део рода самлеће након гуљења зрна, за шта је набавио машину. У припреми је и амбалажа за паковање, па ће се већ јесенас наћи у трговинима и на трпезама.

Старији памте да је зрно некадашњег крупника било ситније од садашњег и да је имало “брк”. У народној медицини крупник се препоручивао исцрпљенима и слабима, у случају пролива и затвора, против стомачних грчева и разних поремећаја варења.

Стручњаци кажу да се крупник због благотворних дејстава све више узгаја у европским земљама. Он је, иначе, богат дијетним влакнима, садржи витамине Б групе, а има седам-осам пута више калцијума, магнезијума, фосфора и селена од осталих житарица, док резултати истраживања показују да има антиканцерогено дејство.

 

Новости

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Један коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!