Европа

Аустрија: Оптужбе европске комисије неосноване, Јужни ток легалан

Министарство привреде Аустрије оценило је да су оптужбе ЕУ у вези Јужног тока неосноване, а Европској комисији су, како је у министарству речено агенцији АПА, већ прослеђена правна објашњења на која се чека писани одговор.

Заменик генералног директора за унутрашње енергетско тржиште у Европској комисији Клаус Дитер Борхарт изјавио је у среду у Бриселу на конференцији о Јужном току, да су билатерални уговори које је руски Гаспром закључио са земљама укљученим у Јужни ток, међу којима је и Србија, противни прописима ЕУ и да о њима те земље морају поново да преговарају.

Министарство привреде Аустрије указало је на општу клаузулу у билатералном споразуму са Русијом према којем “Аустрија законодавству ЕУ увек придаје апсолутни приоритет испред одредаба уговора”.

Због тога је, наглашава Министарство у реаговању на ставове Европске комисије, искључена свака колизија са европским правним оквирима.

Аустријски нафтни концерн ОМВ указао је, с тим у вези, да постоји пројектно друштво, али да још није јасно да ли ће гасовод бити изграђен до Аустрије.

У Аустрији постоји пројектно друштво по имену „Соутх Стреам Аустриа ГмбХ” у којем учествују ОМВ и Гаспром са по 50 одсто удела.

Како истиче ОМВ друштво није оперативно зато што још није јасно да ли ће гасовод ићи до Аустрије.

 

Танјуг

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!