Србија

Браво Новосађанке!!! У „Бетанији“ оборен беби рекорд у последње две деценије

У ВРЕМЕ кад смо на сваком кораку спутани да ширимо породицу и својој деци обезбедимо добре услове за живот, развој и образовање, вести из новосадског породилишта популарно званог „Бетанија“, ипак, радују. Новосађанке се и даље храбро одлучују да рађају, због чега је и оборен рекорд у броју рођених беба, у последњих 20 година. Такође, ове године посебно је висок проценат породиља које су на свет донеле своје треће или четврто дете. 

– На нашој клиници се током 2013. године родило укупно 6.500 беба, а на ту бројку смо изузетно поносни, што је за око 150 беба више него лане – каже управник Клинике за гинекологију и акушерство при Клиничком центру Војводине др Драган Стајић. – Ове године је свака трећа породиља донела на свет своје друго дете. Око 15 одсто одлучило се да роди треће дете, а чак 177 породиља у новосадском породилишту на свет је донело четврто или пето дете.

Тиме је, тврди др Стајић, коначно стављена тачка и на тренд породица са само једним дететом. Посебно радује вест да је ове године рођен велики број близанаца и тројки, чак 143 пара близанаца, и 17 тројки, а све захваљујући вантелесној оплодњи.

– У Бетанији је у години која је за нама обављено 550 циклуса вантелесних оплодњи, односно толико жена је укључено у програм ВТО – каже др Стајић. – Осим овог фасцинантног броја, који одскаче од бројке у другим клиникама у Србији, током 2013. године урадили смо и 850 отворених и 300 лапараскопских операција.

Жене које одлуче да се породе у „Бетанији“, а порађају се из целе Војводине, других делова Србије, па и региона, све чешће се одлучују и на то да завештају матичне ћелије. На годишњем нивоу, матичне ћелије депонује око седам посто порођених жена, а тренутно им је на располагању седам фирми које се баве чувањем овог драгоценог материјала. Све оне су регистроване у Министарству здравља и имају уговор са КЦВ.

У ДАНУ 34 БЕБЕ

У новосадском породилишту је годишњи просек броја рођених беба од 1990. године од 5.900 до 6.300. Ове године је највише беба рођено у јануару (567), јулу (615) и у августу (600). У осталим месецима се, у просеку, рађало око 450 беба. Још један рекорд оборен је у септембру, кад је рођено 34 беба у само једном дану.

 

Новости

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!