fbpx
понедељак , 17 фебруара 2020

Браво Новосађанке!!! У „Бетанији“ оборен беби рекорд у последње две деценије

0
(0)

У ВРЕМЕ кад смо на сваком кораку спутани да ширимо породицу и својој деци обезбедимо добре услове за живот, развој и образовање, вести из новосадског породилишта популарно званог „Бетанија“, ипак, радују. Новосађанке се и даље храбро одлучују да рађају, због чега је и оборен рекорд у броју рођених беба, у последњих 20 година. Такође, ове године посебно је висок проценат породиља које су на свет донеле своје треће или четврто дете. 

– На нашој клиници се током 2013. године родило укупно 6.500 беба, а на ту бројку смо изузетно поносни, што је за око 150 беба више него лане – каже управник Клинике за гинекологију и акушерство при Клиничком центру Војводине др Драган Стајић. – Ове године је свака трећа породиља донела на свет своје друго дете. Око 15 одсто одлучило се да роди треће дете, а чак 177 породиља у новосадском породилишту на свет је донело четврто или пето дете.

Тиме је, тврди др Стајић, коначно стављена тачка и на тренд породица са само једним дететом. Посебно радује вест да је ове године рођен велики број близанаца и тројки, чак 143 пара близанаца, и 17 тројки, а све захваљујући вантелесној оплодњи.

– У Бетанији је у години која је за нама обављено 550 циклуса вантелесних оплодњи, односно толико жена је укључено у програм ВТО – каже др Стајић. – Осим овог фасцинантног броја, који одскаче од бројке у другим клиникама у Србији, током 2013. године урадили смо и 850 отворених и 300 лапараскопских операција.

Жене које одлуче да се породе у „Бетанији“, а порађају се из целе Војводине, других делова Србије, па и региона, све чешће се одлучују и на то да завештају матичне ћелије. На годишњем нивоу, матичне ћелије депонује око седам посто порођених жена, а тренутно им је на располагању седам фирми које се баве чувањем овог драгоценог материјала. Све оне су регистроване у Министарству здравља и имају уговор са КЦВ.

У ДАНУ 34 БЕБЕ

У новосадском породилишту је годишњи просек броја рођених беба од 1990. године од 5.900 до 6.300. Ове године је највише беба рођено у јануару (567), јулу (615) и у августу (600). У осталим месецима се, у просеку, рађало око 450 беба. Још један рекорд оборен је у септембру, кад је рођено 34 беба у само једном дану.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Део радника поште у Новом Саду суспендован, поједини шалтери раде са скраћеним радним временом

0 (0) Већина радника поште наставља са обуставом рада, док поједини шалтери у поштама у …

Већи порез на имовину у Новом Саду

4 (1) Ову одлуку о повећању донело је Градско веће 29. новембра и она није …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *