Занимљивости

И ми тенк за руски биатлон имамо! (видео)

На тенковском биатлону у Москви учествоваће и тенкисти Војске Србије. Девет посада тенкова ВС „Т-72“ се већ неколико недеља припрема за ово незванично спортско такмичење, на полигону „Међа“ код Ниша.

Биатлон почиње половином јула на руском војном тенковском полигону „Алабино“ недалеко од Москве.

То такмичење, према замисли организатора, треба да постане незванично светско првенство на коме ће војничке вештине и физичку спремност одмеравати тенкисти из целог света.

Од првобитних 12 тенковских посада које су почеле обуку, изабрано је девет најспремнијих – укупно 27 људи.

Командант нашег тима, пуковник Жељко Кузмановић, каже да ће се тенкисти такмичити у дисциплинама вожње тенка Т-72 на тактичкој стази са тенковским препрекама, али и на спортском полигону где ће се проверавати физичка издржљивост тенковских посада.

На полигону „Међа“ код Ниша српски тенкисти су, у тенковским комбинезонима и са војничким чизмама, пролазили пешадијске препреке.

Уз препреке, за вратом су имали и кутије са муницијом, морали су да бацају ручну бомбу на двадесетак метара удаљену кружну мету, па да скоче у бару пуну воде и пређу је.

Искусни тенкиста, капетан Нинослав Ђуђић, каже да на припремама не ради ништа ново, али да је новина то што на једном месту увежбавају све поступке, који се иначе раде на специјализованим полигонима.

Тенковски биатлон је спорт који су измислили Руси и до сада су на њему учествовали само тенкови Т-72 и то из Русије и бивших совјетских република – Јерменије, Белорусије и Казахстана.

Русија је прошле године на биатлон позвала америчку војску, која је начелно прихватила позив.

Свој долазак најавили су и Шпанија, Италија и Немачка. Шпанци и Немци у наоружању имају немачке тенкове типа „леопард“, док Италијани поседују домаћу „аријету“.

Како пишу руски медији, тенковске посаде ће на стази дужине 20 километара возити тенковски слалом, пролазити водене препреке, мостове и велике успоне. Посаде ће гађати мете (у облику тенка и хеликоптера) из топа и противавионског митраљеза на даљини до 2,2 километра.

Прошле године на тенковском биатлону победили су Руси.

Ове године… видећемо!

 

Пише: Горан Јанићевић, РТС

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

�оментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!