Европа

Француска кривично гони свог хумористу који је написао: „Осећам се као Шарли-Кулибали“

Хумориста Диедоне Мбала-Мбала досад више пута био оптуживан за антисемитизам, а власти стално онемогућавају његове наступе по градовима у унутрашњости земље

ФРАНЦУСКА је повела истрагу против свог хумористе Диедонеа Мбала-Мбале због његове реакције на све оно што је уследило после масакра у редакцији сатиричног недељника „Charlie Hebdo“.

Мбала-Мбала је учествовао у „Маршу Републике“, који је у Паризу окупио преко милион људи од којих су многи носили паролу „И ја сам Шарли“. А када се све завршило, сео је за компјутер и написао:

„Шта да кажем после овог историјског марша… Легендарно! Очаравајући моменат раван Великом праску који је створио васељену! Или на нижем нивоу: упоредиво са крунисањем Верцингеторикса… У сваком случају, ево ме код куће. И, што се мене тиче: данас се осећам као Шарли-Кулибали“.

Амед Кулибали је – да подсетимо – терориста који је упао у париски супермаркет са јеврејском кошер-храном и побио четворо талаца, а потом сам био убијен у обрачуну са специјалцима.

Мбала-Мбала је ово написао, али су његове рече убрзо биле уклоњене са интернета. Није саопштено ко је то урадио: он сам или француска „цензура“.

Тужилац Париза је саопштио да његов запис може бити оцењен као „оправдавање тероризма“.

Претходно је француски министар унутрашњих послова Бернар Казнев запис хумористе назвао „нискошћу“ која „заслужује проверу“.

Мбала-Мбала је досад више пута био оптуживан за антисемитизам, а власти стално онемогућавају његове наступе по градовима у унутрашњости земље.

 

Факти

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

�оментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!