Економија

Европска банка: Узмите кредит и продајте ЕПС а Обрадовић и остатак корумпиране банде да се спреме за доживотну робију!

Европска банка за обнову и развој тражила је у споразуму о кредиту ЕПС-у да држава прода 20 одсто те компаније до краја 2016. године.

Реч је о споразуму којим би Електропривреда Србије од ЕБРД добила зајам од 200 милиона евра за финансијско реструктурирање тог јавног предузећа.

Према сазнањима „Блица“, та међународна финансијска институција вољна је да помогне реструктурирање ЕПС, али као један од захтева који се помиње у споразуму јесте улазак стратешког партнера у ту државну компанију до краја наредне године.

Извор „Блица“ каже да је продају петине капитала ове компаније тражио ЕБРД, али да ће се такав захтев још разматрати и да ће коначну реч дати Влада.

У ЕПС наводе да ће се на овом споразуму још радити.

– Споразум о кредиту ЕБРД, за који гаранције даје Република Србија, није завршен и нису дефинисане одредбе тог уговора. Одлуку о томе да ли ће се и на који начин мењати структура власништва ЕПС доноси власник, то јест Влада Србије – оценили су у ЕПС-у за „Блиц“.

Услов је да стратешки партнер уђе у ЕПС

Директор канцеларије ЕБРД у Београду Матео Патроне недавно је оценио да је та банка „веома ангажована у процесу реструктурирања ЕПС“ и да ће тој компанији за ту намену на јесен одобрити кредит од 200 милиона евра.

Ако ЕПС прихвати услове, новац стиже на јесен

– Циљ нам је да споразум о кредиту за реструктурирање ЕПС-а потпишемо дефинитивно у 2015. Надамо се да ћемо то моћи да реализујемо у трећем тромесечју – рекао је Патроне пре две недеље, додајући да је још „сувише рано за причу о детаљима кредита“.

У фебруару ове године из Министарства енергетике је најављено да је почела процена целокупне имовине тог енергетског гиганта како би се створили услови да ЕПС потражи стратешког партнера. С друге стране, премијер Александар Вучић недавно је најавио да ЕПС неће бити приватизован, већ да ће то јавно предузеће покушати да купи електропривреде у Републици Српској и Црној Гори. Најавио је и да ће се можда удружити с њима.

 

Сузана Лакић, Блиц

Фото: Д. Миленковић, Е. Чонкић

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

�оментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!