Србија

Тајна преписка владе и хашког трибунала о Шешељу

БЕОГРАД – Лидер радикала Војислав Шешељ упутио је, пише лист „Политика”, поднесак Хашком трибуналу у коме је протестовао због захтева Владе Србије да свака њена будућа комуникација са овим судом буде поверљива, то јест да са њом не буде упознат ни Шешељ.

У поменутом поднеску Шешељ наводи да је из документа који је влада упутила секретаријату трибунала 16. јуна ове године сазнао да је она 8. јуна доставила секретаријату писмо о мерама предузетим за његово враћање у хашки притвор и да је на то писмо ставила ознаке „поверљиво” и „ex parte”.

У свом обраћању суду Шешељ пита како је то могуће и наводи да је такав став Владе Србије, који подразумева да она комуницира са секретаријатом суда, а да он ништа не зна о томе, неприхватљив.

„Оптужени мора да зна све што има било какве везе са поступком који се у Хашком трибуналу води против њега и мора му се омогућити да у свакој фази може може да реагује ако закључи да је то у његовом интересу. У овом случају др Војиславу Шешељу то није омогућено. Овакав став владе указује на ваљда давно превазиђени тоталитарни комунистички приступ судским процесима”, наводи се између осталог у писму лидера радикала трибуналу.

Жалбено веће Хашког трибунала је, подсетимо, издало 9. јуна 2015. налог са позивом Влади Републике Србије за достављање поднеска у вези са хитним захтевом тужилаштва да Шешељ буде враћен у притвор. Овим налогом влада је позвана да свој поднесак достави до 22. јуна. Одговарајући на позив тужилаштва, влада је, у документу на који се позива Шешељ, жалбено веће обавестила да је „спремна да поступи по његовом позиву”.

У писму упућеном секретару трибунала представник владе Саша Обрадовић је, према нашим информацијама, појаснио зашто тражи да свака будућа преписка са трибуналом буде „ex parte”, то јест да Шешељ у њу не буде упућен. Како се наводи, „влада у овом предмету није странка у поступку, већ државна власт од које се захтева да без неоправданог одлагања поступи по одлуци жалбеног већа од 22. маја”. „У сваком случају, влада у тако осетљивом предмету, који се односи на хапшење оптуженог који је привремено пуштен на слободу, не види разлог да улази у расправу са странкама у поступку. Влада нарочито не сматра прикладним да о одлуци којом трибунал захтева хапшење одређене особе води претходну расправу са том истом особом.”

Овакав став се, према мишљењу представника владе, показује нарочито оправданим кад се имају у виду безбедносни аспекти тог хапшења, али и нека друга питања која могу бити поверљиве природе. Такође се наводи и да, „ако ће странке у поступку имати могућност да виде поднесак владе и на њега реплицирају, онда у том поднеску, из безбедносних и других важних разлога, неће моћи да буду изнети сви елементи који би могли да буду значајни за одлучивање жалбеног већа о одлуци од 22. маја (којом је укинута одлука првостепеног већа о пуштању Шешеља на слободу, прим. аут.)”.

Овакво образложење владе Шешељ сматра невероватним. Став Владе да не сме да види поднесак и да на њега евентуално одговори јесте, како стоји у Шешељевом поднеску трибуналу, „против здравог разума и правничке логике”. Посебно је, како оцењује, несхватљиво образложење да влада у свом поднеску не би изнела све елементе који би могли да буду од значаја за одлучивање жалбеног већа уколико би му он био доступан.

„Оваквим ставом се грубо се крше моја основна људска права и давно утврђени цивилизацијски принципи правде и правичности”, закључује се у Шешељевом поднеску.

Шешељ: Став Владе нецивилизован

Коментаришући своје обраћање трибуналу и захтев владе, лидер радикала каже да је представник Хашког трибунала био пре два дана у странци, те да му је он предао свој одговор на владин поднесак.

„Напао сам став владе да буде ’еx parte’ јер је то нецивилизовано становиште, остатак комунистичког погледа. Правило је да ја, тужилаштво и суд знамо о чему се ради и нико више”, каже Шешељ и понавља да му „не пада ми на памет” да добровољно оде у Хаг.

Љајић: Обрадовић ради у најбољем интересу Србије

Председник Националног савета за сарадњу са Хашким трибуналом Расим Љајић јуче није желео да коментарише захтев владе да вођа радикала буде изузет из њене преписке са Хашким трибуналом о случају „Шешељ”.

„Цео поступак води Саша Обрадовић, кога је влада именовала, и он ради све што је у најбољем интересу за државу Србију”, изричит је био Љајић.

Мирослава Дерикоњић, ДМ

Политика

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!