Србија

Метла за троваче српске младости

Док други немо посматрају загађивање јавног морала и промоцију криминалаца и старлета на ТВ екранима и насловним странама, потпуковник Војске Србије Зоран Јовановић одлучио је да узме “метлу” у руке и започне чишћење. Он је на Фејсбуку покренуо страницу “Ко нам трује децу” са циљем да окупи што више грађана у акцији заштите деце. До сада му се придружило 12.500 људи.

Понукан идејом своје четрнаестогодишње ћерке да прослави малу матуру у једном београдском ноћном клубу, он је одлучио да истражи о каквом се месту ради.

– Био сам фрапиран. У питању је локал који нуди преко 40 врста алкохолних пића, дели девојчицама танге на улазу, дечацима кондоме. Дошао сам у посед фотографија из тог клуба на којима се виде пијана деца – прича Јовановић.

Он је надлежне институције подсетио да је Законом о заштити потрошача забрањено малолетним лицима служити алкохол, и приложио фотографије, наивно верујући да ће се држава забринути за своју младост.

Са одговорима које је добио није задовољан, а неке адресе којима се обратио потпуно су га игнорисале. Зато је и решио да покрене Фејсбук страницу где је објавио садржај писма на које од надлежних није добио одговор.

– Неочекивано, много људи из Србије и целог региона су почели да ми пишу. Са пријатељима у које имам поверење оформио сам тим за борбу – истакао је Јовановић за “Вести” .

Ко нам трује децу

Овај тим покренуо је и акцију “Метла”, која је синоним за чишћење медијског простора Србије.
– Учесници разних ријалити програма не смеју бити узори нашој деци. Ми више не смемо да их препуштамо садржајима које их регрутују за будуће проститутке и криминалце. Послали смо апел уредницима свих значајних медијских кућа да не објављују такве ствари, али нисмо добили одговор ни од кога – каже Јовановић који је од Војске Србије добио подршку за свој јавни ангажман. Без обзира на препреке, нема намеру да одустане, јер, како истиче, реч је о борби “за коју немамо право да не уђемо у њу”.

Подршка и од тинејџера

Јовановић истиче да подршку не добија само од родитеља, већ и од деце.
– Недавно су ми две девојчице од 13 и 16 година послале писмо подршке. Објавио сам их на нашој Фејсбук страници. Можда тинејџерима није драго што се боримо против нечега што им је сада привлачно, али ће брзо увидети важност ове акције – сигуран је Јовановић.

Петиција за здраву будућност

На страници је и петиција којом Јовановић жели да издејствује допуну Закона о заштити потрошача како би се малолетницима забранио улаз у угоститељске објекте у касним вечерњим часовима.

– Желимо да подигнемо и културну свест младих. Тренутно су у изради спот, као и музичка нумера – каже Јовановић.

А. Вучићевић – Вести

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!