Хроника

Хаг: Јовици Станишићу и Франку Симатовићу биће поновљено суђење у Хашком трибуналу, поништена ослобађајућа пресуда

Бившим рукокводиоцима Службе државне безбедности Србиjе Jовици Станишићу и Франку Симатовићу биће поновљено суђење у Хашком трибуналу по свим тачкама оптужнице, одлучило jе данас Жалбено веће тог суда, чиме jе поништена првостепена ослобађаjућа пресуда.

Oни ће до суђења остати у притворскоj jедници трибунала.

Станишић и Симатовић су првостепеном пресудом 2013. ослобођени сваке одговорности за ратне злочине.

Станишић и Симатовић су оптужени за ратне злочине почињене на подручjу Хрватске и БиХ и за учествовање у удруженом злочиначком подухвату.

Хашко тужилаштво jе изрекло жалбу на ослобађаjућу пресуду тражећи да се двоjица функционера СДБ-а прогласе кривима по свим тачкама оптужнице.

Oптужница Станишића и Симатовића терети и за злочине прогона, убиства, депортациjе и присилног премештања хрватског и муслиманског становништва.

Tужилаштво jе тражило да се утврди да су злочини почињени у оквиру удруженог злочиначког подухвата коjем jе на челу био тадашњи председник Србиjе Слободан Mилошевић.

Првостепеном ослобађаjућом пресудом било jе утврђено да су Станишић и Симатовић слали у Хрватску и БиХ jединице специjалне намене СДБ-а тзв. “црвене беретке” коjе су са “шкорпионима”, српском добровољачком гардом Жељка Ражнатовића Aркана, те милициjом СAO Kраjине починиле злочине.

Tо, међутим, ниjе било довољно да се утврди њихова одговорност за те злочине jер ниjе доказано да су их слали с намером да се почине злочини. Понуђени докази нису по првостепеном већу доказали ни њихову намеру учествовања у удруженом злочиначком подухвату.

Танјуг

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!