„Global Financial Integrity“: У Србији је од 2004. до 2013. године опљачкано и изнесено 40,83 милијарди долара

0
(0)

Србија је од од 2004. до 2013. године опљачана за чак 40,83 милијарди долара јер је толико илегално стеченог новца изнето из земље.

То је показао извештај америчке организације Global Financial Integrity „Нелегални финансијски одливи из земаља у развоју”.
Најновији извештај ГФИ даје прецизније податке о нелегалним токовима новца, а добијени су напредном анализом биланса плаћања и података о међународној трговини, које објављује Међународни монетарни фонд.

Анализом свих тих параметара ГФИ је утврдио да је из Србије годишње просечно, за ових десет година изношено по 4,08 милијарди долара „прљавог” новца, који је стечен разним криминалним активностима као што су утаје пореза, корупција у привреди, али и трговина дрогом, проституција и друге противзаконите активности.

По извештају ГФИ-ја, у илегалном изношењу пара Србија је на незахвалном 35. месту од укупно 149 земаља обухваћених анализом, то јест пласирали смо се у доњем делу светске листе јер је најбоља ситуација у држави која је 149.

Највеће „чишћење” Србије, по извештају ГФИ, догодило се 2004. године, када је на илегалан начин из земље изнето 9,8 милијарди долара прљавих пара.

Годину касније олакшани смо за 6,4 милијарди долара, да би се потом пљачка спустила на 3,9 милијарди зелених новчаница. У последњем периоду, тачније 2012. године, изнето је 2,5 милијарде долара, а 2013. око 2,9 милијарде, стоји у извештају ГФИ.

Новац је, нарвно, изношен такозваним прањем пара. Један од најједноставнијих начина прања новца је издавање фиктивних рачуна.

На пример, нека страна компанија домаћој фирми испоставља рачун за измишљене услуге. Потом та домаћа фирма уплати измишљени дуг за измишљену услугу дознаком у иностранство.

Испостављени рачун међународна фирма онда евидентира као трошак у пословним књигама домаће правне особе. Међународни и српски играч обично имају истог власника, или су власници повезане особе.

Епилог свега је то да су паре завршиле „на сигурном”, негде у неком сефу у иностранству.

Дневник, Б92

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Наставља се прање пара породица Вучић, Брнабић, а пореска служба затвара 350 конкурентних објеката

5 (8) Србија је најсиромашнија држава Европе, а воде је најбогатији политичари, званичне су процене …

ЈСП „Крагујевац” враћа Крагујевчанима скоро милион евра

5 (1) Крагујевац – На стотине Крагујевчана сваког дана хрли ка Јавном стамбеном предузећу „Крагујевац”, …

Један коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *