понедељак , 21 септембра 2020

Хашки трибунал ће пресуду Шешељу изрећи у одсуству – његово лечење му одједном постало важно

0
(0)

Прихваћен аргумент Владе Србије да није могуће прекидати, нити у Хагу наставити Шешељево лечење од тумора на јетри од којег, како је раније утврђено, болује

ХАШКИ трибунал изрећи ће 31. марта пресуду Војиславу Шешељу у његовом одсуству, одлучило је расправно веће председавајућег Жана Клода Антонетија (Jean-Claude Antonetti).

Веће је усвојило аргумент Владе Србије да није могуће прекидати, ни у Хагу наставити Шешељево лечење од тумора на јетри од којег, како је раније утврђено, болује.

Тај аргумент, по данашњој одлуци, званични Београд изложио је у јучерашњем поверљивом допису Трибуналу о тешкоћама које би причинило враћање Шешеља са привремене слободе у Србији, на којој је од новембра 2014. године.

Расправно веће Трибунала оставило је Шешељу могућност да изрицање пресуде прати преко видео везе из Београда. О томе жели ли или не да прати изрицање пресуде, Шешељ би, по данашњој одлуци, требало да извести Трибунал до 22. марта.

Расправно веће одлуку је донело већином гласова председавајућег Антонетија и судија Флавије Латанци (Flavia Latanzzi), уз издвојено мишљење трећег судије Мандаје Нијанга (Mandyae Niang) који се није сложио да изложени разлози оправдавају изрицање пресуде у одсуству оптуженог.

Одлука да првостепена пресуда Шешељу буде изречена у одсуству оптуженог је без преседана у досадашњој историји трибунала.

Шешељ је оптужен за злочине над Хрватима и Муслиманима у Хрватској, Војводини и БиХ, 1991-93. Тужилаштво је, у завршној речи, тражило да буде осуђен на 28 година затвора, а Шешељ, који се бранио сам, да буде ослобођен.

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Пресуда за убиство Ћурувије: Марковићу и Радоњићу по 30, Ромићу и Курку по 20 година

0 (0) Специјални суд у Београду осудио је данас на максималне законске казне од по …

Мири Марковић укинута пресуда, суђење се понавља

0 (0) Апелациони суд у Београду укинуо је првостепену пресуду којом је у јуну прошле …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *