Европа

Хашки трибунал лажирао лекарске налазе генерала Младића

Тим српских стручњака на челу са проф. др Градимиром Драгутиновићем, првим неурологом Србије, затражио је хитно понављање прегледа главе генерала Ратка Младића, али и низа других прегледа чији налази су, после девет месеци скривања, на крају обелодањени одбрани.

Српски стручњаци су запањени начином на који су неки од прегледа извршени, а професор Драгутиновић истиче за “Вести” да се на првим годинама Медицинског факултета учи да у случају и најмање нејасноће, а поготово уколико постоји озбиљна историја болести, лекар је у обавези да затражи контраст приликом снимања главе.

– То јесте скупља метода дијагностиковања, али је стандардна за овакве случајеве. У ситуацији да сам од неког студента добио овакав извештај, а да притом није урађен тај контраст, ја бих га оборио – децидан је Драгутиновић.

Анализа добијених медицинских налаза је рађена у Дијагностичком центру Храм који окупља водеће српске стручњаке из разних облика медицине. Др Драгутиновић каже да му је нејасно због чега се приликом холандских прегледа генерала Младића није испоштовала сасвим јасна процедура.

– Ја сам немачки ђак и то је процедура која се примењује свугде у свету, па и у Србији. Укратко, свако испитивање мора да прати тачно разрађена процедура у седам тачака, а налази могу бити готови тек када се чекира и последња ставка са тог списка. Тек тада се неки налаз може сматрати валидним. Детаљно анализирајући достављену документацију из Хага није ми јасно да ли је до пропуста тамошњих лекара дошло из неке рђаве намере, незнања или несавесности. Тешко ми је да поверујем да су холандске колеге нестручне – истиче наш саговорник.

Комисија САНУ

Драгутиновић сматра да би најбоље решење било формирати конзилијум који би чинили специјалисти, неуролог, неурорадиолог, психијатар и психолог.
– Верујем да би најбоље решење било да на челу тог тима буде наш председник САНУ, неуролог Владимир Костић или неко кога би он овластио. Чуо сам да би генерала ускоро требало да погледа неки амерички психијатар, али то ће бити лоше решење, јер због културолошких и језичких баријера њега мора да погледа или неко с ових наших простора или из Русије. Западњаци једноставно не разумеју ни словенско “тело”, а поготово душу – истиче Драгутиновић.

У конкретном случају, професор Драгутиновић каже да је генерал Младић морао да има не само снимање главе контрастом, преко кога би се утврдило не само колико је можданих удара имао, којег интензитета су били, већ и да ли можда постоји неки тумор који на другачији начин је немогуће открити. Такође, због промена на мозгу, Младићу су морали да буду снимљени и крвни судови главе, а ни то такође није урађено.

Томе треба додати чињеницу да је његова издржљивост срца мерена ношењем холтера, али тако што, мимо процедура, није био изложен свим оним напорима с којима се свакодневно суочава. Отуда тако добијени подаци заправо не одражавају праву, већ искривљену, погрешну слику његовог здравственог стања – наглашава овај стручњак.

Иветић: Није способан за пресуду

Један од кообранилаца генерала Ратка Младића, амерички адвокат српског порекла Драган Ден Иветић, потврдио је за “Вести” да је разговарао са проф. др Драгутиновићем у вези с његовом експертизом медицинских налаза, наглашавајући да ће одбрана у што хитнијем року тражити испуњење његових препорука.
– Без јасног утврђивања здравственог стања, а то подразумева ваљано снимање и дијагностику, велики је ризик дозволити да генерал Младић учествује у било чему, укључујући и доношењу првостепене пресуде. Чак и такав догађај код њега може изазвати оптерећење и стрес преко кога би се драстично погоршала ионако лоша ситуација, а велике су шансе да све то произведе и смртни исход – категоричан је Иветић.

Ђ. Баровић – Вести

 

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!