Блиски Исток

ХАМНЕИ: Саудијско руководство ће сустићи освета због неправедно проливене крви мученика Нимра

ЧЕТРДЕСЕТ људи је ухапшено после напада на амбасаду Саудијске Арабије у ноћи од суботе на недељу у Техерану, објавио је тужилац иранског главног града, преноси агенција Ирна.

„До сада је 40 особа које су упале у амбасаду идентификовано и ухапшено. Истрага се наставља да се идентификују остали одговорни за овај инцидент”, рекао је тужилац Абас Џафари Долатабади.

У Ирану су због погубљења имама у Саудијској Арабији, коју предводи сунитска династија, организовани протести, а демонстранти су упали у саудијску амбасаду, запалили је и бацали папире с крова.

Портпарол иранског Министарства спољних послова Хосеин Џабер Ансари синоћ је позвао дипломатску полицију да заштити саудијску амбасаду, али је и осудио неправедно погубљење имама Нимр ан-Нимра.

Ирански духовни вођа – ајатола Али Хамнеи – поручио је Саудијцима: „Погубљење мученика, шејха Нимра, ваша је политичка грешка. Неправедно проливена крв богослова довешће до тога да ће руководство Саудијске Арабије сустићи освета”.

За данас су заказане нове демонстрације у Техерану због погубљења саудијског шиитског проповедника.

С друге стране, Саудијци су оценили да изјаве из Ирана сведоче да та земља „подржава тероризам”.

Саудијска Арабија, традиционални савезник САД, погубила је јуче 47 особа због тероризма, а на списку погубљених је био и имам Нимр ан-Нимр, који је у октобру осуђен на смртну казну због побуне, непослушности и ношења оружја.

Бета, Факти

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!