Србија

Токсиколог: Никл је веома канцероген

Никл је један од најтоксичнијих метала и у истој равни као уранијум. У већим концентрацијама уништава одбрамбене снаге организма, упозорава др Радомир Ковачевић. Општина Трстеник забранила ископавања.

Приликом експлоатације, осим никла, у атмосферу се ослобађа много сумпора

БЕОГРАД – Руда никл, о чијој експолатацији у Србији се ових дана води жустра полемика, има алергогена и веома канцерогена својства, рекао је данас Тањугу токсиколог др Радомир Ковачевић из Института за заштиту на раду “Др Драгомир Карајовић”.

Према његовим речима, никл у повећаним концентрацијама у дужем временском периоду може да изазове бројна аутоимуна обољења и карцином.

“Никл спада у један од најтоксичнијих метала и у истој је равни као уранијум, жива, хром, а када кажем да има алергогена својства мислим на промене које изазива у имунолошком систему”, објаснио је Ковачевић.

Ковачевић је додао да никл у повећаним концентрацијама уништава одбрамбене снаге организма и може да доведе до аутоимуних и системских обољења.Он је подсетио да су прве описане имуно – алергијске реакције у литератури, биле код жена које су носиле грудњаке са никлованим копчама.Ковачевић објашњава да је никл као руда стабилан, али када се ослободи да је веома канцероген и опасан и да може да изазове карцином свих ткива и органа.

“Осим никла, приликом експлоатације у атмосферу се ослобађа много сумпора који са течностима из ваздуха ствара киселине. Уколико су те киселине стално присутне, преко подземних вода улазе у ланац исхране и контаминирају и биљни и животињски свет”, закључио је др Ковачевић.

У Србији су три локације Топола – Аранђеловац, Врњачка Бања -Трстеник и Мокра Гора, потенцијална места за истраживање руде никла.

Министар природних ресурса, рударства и просторног планирања Милан Бачевић апеловао је претходних дана на председнике општина Трстеник, Топола, Врњачка Бања и Чајетина да не заустављају геолошка истраживања за налазиштима руде никла, јер је претходна влада дала истражно право једној компанији и тај уговор држава мора да поштује.

Министар Бачевић је указао да је истражно право издато пре његовог доласка на чело Министарства природних ресурса, рударства и просторног планирања, све је урађено у складу са законом и правом Републике Србије и да се стога ни на који начин неће противити наставку истражних радова на одобреном истражном простору

СКУПШТИНА ТРСТЕНИКА ЗАБРАНИЛА ИСКОПАВАЊА НИКЛА

Скупштина општине Трстеник једногласно је данас донела одлуку да се на њеној територији забране било каква ископавања, у вези са истажним геолошикм радовима руде никла.

Тако су и локална власт, али и опозиција, сложно стали иза одлуке, којом се штити здравље грађана пре свега, али и животна средина, наводи се у саопштењу те општине.

Председник општине Трстеник Мирослав Алексић је истакао да су консултовали стручњаке који су дали процену о штетности таквих ископавања и упозорили да би то угрозило екологију и здравље становника.

 “Трстеник је град металске индустрије, град пољопривреде и туризма и не желимо да постанемо рударски град”, нагласио је Алексић, додајући да се на мање од километар од места где се планирају ископавања налази извориште минералне воде Мивела и извориште Западна Морава из којег се Трстеник снабдева пијаћом водом.

Он је поставио питање -“да ли нам је вредније здравље нашег становништва или финансијска средства која би донела ископавања?”

 

Танјуг

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!