Европа

Немци бесни, сукоб са Европском банком ескалирао у отворени рат

Тињајући сукоб шефа ЕЦБ-а Марија Драгија и Немачке ескалирао је у отворени рат, након што је покренут невиђен арсенал мера против хронично слабе инфлације.

Италијански банкар, који је на челу ЕЦБ-а, приказан је на насловној страни утицајног немачког пословног дневника Ханделсблат с цигаром на уснама и како држи новчаницу од 100 евра у пламену, наводи француска агенција Франс прес.

Дневник Билд најављене мере описује као “шок”, док немачка федерација извозника назива одлуке ЕЦБ-а “катастрофалним” и “пљачком штедиша”.

ЕЦБ је спустила већ рекордно ниске каматне стопе на банкарске депозите још дубље у минус, најавила да ће упумпати огромне нове своте новца у банкарски систем и да ће, први пут, почети да откупљује корпоративне обвезнице.

Циљ је да се поспеши кредитирање становништва и предузећа, како би се они стимулисали на потрошњу и инвестиције. Али, то такође значи да се полагање новца у банку више неће плаћати.

За нацију штедиша, као што је Немачка, то је ништа мање него капитални грех, пише Франс прес.

Опасна игра Марија Драгија

Ханделсблат критикује “опасну игру Марија Драгија с новцем немачких штедиша” у коментару из ког се стиче утисак да је циљ политике ЕЦБ-а да оштети Немце и никог више, наводи француска агенција.

Ова мера се доживљава личније, зато што је Немцима “годинама утувљивано у главе да би требало да штеде за своје пензионисање”, изјавио је за Франс прес Карстен Клуд, економиста у банци М. М. Варбург.

У земљи у којој становништво брзо стари и где је пензиони систем рањив на шокове, јавне установе традиционално нуде људима снажне стимулације, на пример кроз поврат пореза, како би одложили новац на сигурно место.

Немачке банке такође често нуде конкурентне камате на штедне рачуне.

– Сада, међутим, људи виде да се штедња не плаћа, и осећају се превареним – каже Клуд.

– Став Немачке је разумљив – сматра Силвејн Бројер, економиста у Натиксису, и оцењује да је земљи потребна каматна стопа на нивоу од око 2,0 одсто уместо нулте камате како би се одржала макроекономска стабилност.

Немци улагали у некретнине

Он истиче да је политика јефтиног новца навела Немце да улажу у некретнине, због чега су цене непокретности нагло скочиле у последњих неколико година.

Истовремено, највећа европска економија је такође имала користи од акција ЕЦБ-а.

На крају крајева, Драги је тај који је спасио еврозону 2012. и обезбедио да велики немачки клијенти – друге европске земље – спроводе преко потребне реформе, напомиње Карстен Клуд.

Ипак, ове предности су мање опипљиве за појединце од непосредног ефекта смањења камата, додаје француска агенција.

Немачка, која је била ‘трн у оку’ презадуженим земљама попут Грчке и Италије, због инсистирања на буџетској строгости, страхује да ултра-лабава монетарна политика ЕЦБ-а неће подстаћи троме привреде земаља ЕУ да спроведу реформе.

И немачки министар финансија Волфганг Шојбле и шеф Бундесбанке Јенс Вајдман су у више наврата изразили такве сумње.

Вајдман је чак ишао тако далеко да је јавно критиковао политику ЕЦБ-а само неколико дана након што је банка покренула прву рунду квантитативног лабављења у јануару прошле године, наводи се у тексту Франс преса.

Вестионлине

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

�оментара

  1. Samo pljačka,pljačka i pljačka,
    u svakoj tački zemljine kugle.

    Rđa stalno grize gvožđe.
    Moljci grizu tkaninu i odeću.
    A lopovi i pljačkaši,neprestano
    potkradaju i otimaju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!