А ти олошу велеиздајнички ћутиш као заливен док ти пословни партнер, пријатељ и зајмодавац батина Србе по Црној Гори?

А ти олошу велеиздајнички ћутиш као заливен док ти пословни партнер, пријатељ и зајмодавац батина Србе по Црној Гори?

Црногорски опозициони фронт најавио је нове протесте након синоћњег хаоса на улицама Подгорице. Заседа Колегијум председника Скупштине. Тужилаштво тражи да се утврди да ли било дела супротних закону.

ДФ је за вечерас у 19.00 часовфа заказао ново окупљање и позвао опозицију да се придружи у демонстрацијама чији је циљ обарање владе Мила Ђукановића.

Поводом демонстрација за данас је заказана седница Већа за националну безбедност, док ће касно вечерас заседати и скупштински одбор за безбедност и одбрану.

Председник црногорске скупштине Ранко Кривокапић саопштио је да ни он ни посланици нису имали информацију да је намера челника и присталица опозиционог ДФ-а била да на силу уђу у скуптштину.

Кривокапић је после седнице колегијума скупштине, који се састао поводом протеста опозиције, новинарима рекао да није имао такву информацију иако је током читавог дана био у комуникацији с министром унутрашњих послова Рашком Коњевићем.

Кривокапић је позвао посланике ДФ-а да се врате у скупштину и да проблеме решавају у институцијама система.

Предсендик скупштине Црне Горе оценио је да ситуација није таква да не изазива узнемиреност и апеловао на уздржаност демонстраната и полиције.

Кривокапић је рекао да ће надлежни државни органи проценити полицијске активности и на основу тога утврдити одговорност у случају да је било прекорачења овлашћења.

Синоћна протестна шетња присталица опозиционог фронта центром Подгорице, завршена је када је полиција бацила сузацац на демонстранте и спречила их да пробију кордон испред Скупштине Црне Горе.

Уочи протеста полиција је ухапсила више особа, које су кренуле ка Скупштини Црне Горе, како би се придружиле учесницима протеста.

Врховни државни тужилац Ивица Станковић затражио је од надлежних тужилаштава да у најкраћем року утврде да ли је приликом сукоба полиције и демонстраната било особа које су починиле дела која се гоне по службеној дужности.

Станковић тражи да о свим предузетим радњама буде благовремено информисан, наведено је у саопштењу из из Кабинета Врховног државног тужиоца, пренели су подгорички медији позивајучи се на агенцију Мина.

И председник скупштинског Одбора за безбедност и одбрану Мевлудин Нухоџић рекао је да ће затражити достављање информација о догађајима у суботу у Подгорици и њиховом утицају на базбедоносну ситуацију у Црној Гори.

Након тога, додао је, Одбор ће добијене информације третирати у складу са Законом о парламентарном надзору у области безбедности и одбране.

Председник Црне Горе Филип Вујановић позвао је на поштовање уставног поретка, јавног реда и мира и решавање политичких питања у државним институцијама, после јучерашњих догађаја у Подгорици.

“Интерес грађана Црне Горе је стабилност и развој, и он мора бити изнад свих других интереса”, навео је Вујановић у изјави за медије.

Вујановић ће председавати седницом Савета за националну безбедност, сазваном за данас поподне.

Поводом актуелне ситуације, Министарство спољних послова и европских интеграција и Министарство унутрашњих послова организовали су брифинг са представницима дипломатског кора.

Представници министарстава су указали на неопходност враћања политичког дијалога у институције, те указали на важност заједничког рада на смиривању тензија и стабилизацији прилика.

ДПС: Циљ ДФ је рушење уставног поретка и насиље

У међувремену, владајућа црногорска Демократска партија социјалиста (ДПС) саопштила је, поводом немира у Подгорици за време протеста опозиционог “да је ДФ током протекла два дана без устручавања показао шта су прави мотиви протеста – рушење уставног поретка, насиље и заустављање Црне Горе на путу ка пуноправном чланству у НАТО”.

“Сада виšше нема дилеме за било кога – ДФ је насилно блокирао улице, окупљајући
се супротно закону и представљајући своје активисте као новинаре, šто је требало да им послуžжи као параван за оно шšто су хтели да изазову”, наводи се у саопштењу ДПС.

“Не устручавајући се ни пред законом ни пред грађанима, лидер ДФ Андрија Мандић и његови ативисти су синоћ на полицију бацили сузавац, каменице, поломили излоге у центру Подгорице и покушšали насилно да уђу у Скупшšтину, као šшто је сам Мандић и најавио пре неколико дана. Као шšто му је и тада поручено – у црногорске институције нико, па ни ДФ, неће ући на силу”, истичу из ДПС-а.

ДПС још наводи да, чак и поред великог олакšања грађанима Подгорице, којима је након отварања Булевара поново омогућено нормално обављање свакодневних послова, и овог пута су се јавили политички калкуланти на ситно, представљајући се као „зашšтитници демократије.

“Из њиховог угла, сасвим је демократски и дозвољено да посланик удари полицајца, али је „недемократски“ и „незаконито“ када посланика приведу због напада. Игнорисањем црногорских закона и одбијањем да прихвате одлуке надлеžних држžавних органа, лидери ДФ-а су свима ставили до знања да не пошšтују држžаву чији су посланици, и да је њихова једина žжеља да се владавина права односи на све друге, осим на њих саме”, сматрају у ДПС-у.

РТС

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Када ћете Вучићу да уручите орден укрештених млохавих кур*ева? Заслужио је...

Када ћете Вучићу да уручите орден укрештених млохавих кур*ева? Заслужио је…

Представници Центра за развој Шајкашке уручили су данас председнику Србије Александру Вучићу Велики крст вожда …

Ђе си Мило, некада су имали спреман глисер за тебе а сад те чека Ц-130 Херкулес

Ђе си Мило, некада су имали спреман глисер за тебе а сад те чека Ц-130 Херкулес

Специјални изасланик за Западни Балкан, Габријел Ескобар тражио је од Мила Ђукановића да се повуче …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *