Адвокат ухапшеног радника Kрушика: Узбуњивачу није место у затвору

4.5
(8)

Док су се новинари истраживачи бавили документацијом из ваљевског Kрушика о пословима с оружјем, о чему је писао и међународни портал Армс Wатцх, радник те фабрике од којег су документа и потекла, увелико је био иза решетака. Вест о хапшењу 35-годишњег А.О. била је под велом тајне скоро месец дана. Адвокат ухапшеног радника за Н1 каже да су оптужбе које стављају на терет његовом клијенту – бесмислице.

Полиција којом руководи министар Небојша Стефановић, ухапсила је радника „Kрушика“ осумњиченог да је новинарима доставио документа која показују да је управо минстров отац учествовао у трговини оружјем, којом је та фабрика оштећена.

Према писању БИРН-а, наоружани специјалци, са џиповима, улетели су у круг фабрике 18. септембра, само три дана пошто су на једном бугарском порталу објављени текст и документа о трговини оружјем. Ова вест за медије је била тајна више од 20 дана, све док је, из поверљивих извора није открио новинар недељника НИН, Вук Цвијић.

„Начин на који је он ухапшен – да полиција тако упадне на његово радно место – говори и да је ту било застрашивања других људи који раде у Kрушику и који су свесни шта се тамо дешава. Интересантно је да нема ни реакције синдиката… Kао да се хапси терористичка група, а не стручњак, који никада није имао проблема са законом“, напомиње Цвијић.

Новинари НИН-а и БИРН-а откривају и да је ухапшени радник најпре 48 сати држан у притвору, онда му је одређен кућни притвор, али после десет дана, суд уважава жалбу тужилаштва и 27. септембра шаље га иза решетака у Окружни затвор у Београду.

Његов адвокат Љубисав Радосављевић каже да су разлози за притвор, које суд наводи – утицај на сведоке и да не понови дело – бесмислени, пошто је његов клијент све већ признао.

„Он више нема било шта да уништи или сакрије, јер сви докази су одузети и све је то у надлежности тужилаштва и практично се налази код њих“, каже Радосављевић.

Узбуњивача хапсе као терористу, наводи Цвијић

Бранилац радника Kрушика напомиње и да његов клијент није криминалац који одаје пословне тајне да би добио неку корист, већ је узбуњивач јавности.

„Он је практично својим радом хтео да покаже да је пословање Kрушика, апсолутно нерационално због грађана Србије, због оштећења буџета“, додаје адвокат.

Међутим, нејасно је зашто адвокат није одмах затражио за радника статус узбуњивача и зашто се јавности није обратио тада када је његов клијент и послат иза решетака.

Новинар Цвијић напомиње и да је интересантно да ваљевску фирму Kрушик у овом случају заступају правници из адвокатске канцеларије некадашњег директора Безбедносно информативне агенције, Александра Ђорђевића.

„Све то указује да се злоупотребљавају државне институције у нечему веома сумњивом у трговини оружјем. Имамо човека који би у свим цивилизованим државама био узбуњивач, ако је он дао та документа, он је радио у корист своје фирме, да она не буде на губитку и он је ухапшен“, објашњава новинар НИН-а.

Ухапшени нису, нити се икаква истрага против њих води они за које је узбуњивач, како се сумња, достављао доказе да зарад личне добити оштећују државу. Наиме, истраживачки новинари наводе да је приватни извозник ГИМ куповао оружје у Kрушику, по повлашћеним ценама у односу на државни СДПР.

А да је отац министра полиције, Бранко Стефановић, као представник компаније ГИМ из Београда, посредовао између Kрушика и купаца оружја из Саудијске Арабије.

Н1

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Успон империје Бранбић

4.9 (8) Лепо је бити успешан, а још лепше кад успех свима у породици дође …

Андреј Вучић у Војводини поседује на десетине хиљаде хектара пољпривредног земљишта

4.7 (15) „Несумњива је чињеница да Андреј Вучић управља кључним политичким процесима и доноси најважније …

Један коментар

  1. БРУКА!
    ЛОПОВИ ХАПСЕ ПОШТЕНЕ.
    МАФИЈАШКА ДРЖАВА.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend