Адвокати у целој Србији обустављају рад у среду и четвртак

Адвокати у целој Србији обустављају рад у среду и четвртак

Kако би још једном у јавности исказали своје противљење и незадовољство због новог става Врховног касационог суда у вези трошкова обраде кредита, адвокати који припадају нишкој Адвокатској комори, као и њихове колеге из целе Србије, у среду и четвртак, 20. и 21. октобра, неће радити. Обустава рада подразумева да адвокати неће поступати у поступцима пред судовима и другим органима без изузетака.

Одлуку о штрајку донела је Адвокатка комора Србије и у њој стоји да се обустава рада односи и на такозване притворске предмете, поступке према малолетницима и поступке по привременим мерама.

У току обуставе рада адвокати могу да сачињавају писмене поднеске који су везани за рок и у ситуацији када би странка изгубила право на подношење правног средства или би јој била нанета ненакнадива штета – наводе у одлуци.

Нова одлука и поступање Врховног касационог суда, наводе, сада уместо да обезбеди једнакост грађана пред судом, нарушава Уставом зајемчено право на једнаку правну заштиту.

Обуставом рада адвокати Србије изражавају најоштрије противљење објављеној допуни правног става којом се на директан начин нарушава правна сигурност грађана Републике Србије, а образложење допуне става због своје нејасноће ствара могућност различитих тумачења и одлука нижестепених судова – наводи се у одлуци.

Kако се ова одлука односи и на Адвокатску комору Ниш, адвокати са простора Нишавског, Пчињског, Пиротског и Јабланичког окуга сутра и прекосутра неће радити.

Поред одлуке о обустави рада, Kомора је Народној банци Србије упутила и предлог за спровођење контроле законитости рада пословних банака које упућују позив грађанима, који су тужили банке, да најкасније до 31. децембра одустану од тужбених захтева уз обећање да у том случају неће тражити трошкове.

Такође, како је адвокатима Kоморе допуна правног става о дозвољености уговарања трошкова кредита нејасна у последња два става образложења истог, они су ВKС-у упутили захтев за додатно образложење допуне.

Подсетимо, након новог става ВKС-а који подразумева да банка није дужна да на посебан начин образложи наплату трошкова обраде кредита, адвокати су ступили у спонтане протесте. Првобитни став Адвокатске коморе Ниш био је да се противе било каквој обустави рада док се преговори са ВKС не окончају, да би 650 адвоката ове Kоморе потписало петицију којом су тражили тоталну обуставу рада.

Након петиције, Управни одбор нишке Kоморе предложио је тродневни штрајк осуђујући став ВKС-а.

Јужне вести

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Србија је лидер, али по поскупљењу горива – цене још расту!? Акцизе скочиле за 67%

Србија је лидер, али по поскупљењу горива – цене још расту!? Акцизе скочиле за 67%

Србија је једна од земаља са највишом ценом горива у региону када је реч о …

Обрадовић: Зорана Михајловић ради за „РИО ТИНТО” а не за Србију

Обрадовић: Зорана Михајловић ради за „РИО ТИНТО” а не за Србију

Министар Зорана Михајловић свакога дана доказује да је у функцији агента страних интереса у Влади …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *