Ако Британци знају да је Скрипаљ отрован „Новичоком“ - онда имају његову формулу и могу да га производе

Ако Британци знају да је Скрипаљ отрован „Новичоком“ – онда имају његову формулу и могу да га производе

0
(0)

„АКО је Британија тврдо уверена да је Сергеј Скрипаљ отрован гасом „Новичок“ онда она располаже његовом хемијском формулом и у стању је, у најмању руку, да га сама производи“ – оценио је московски експерт за биолошко и хемијско оружје Иља Духовлинов.

Он чак тврди да су тврдње Лондона поводом тровања бившег пуковника руске војне обавештајне службе, који је био британски шпијун, „са хемијске тачке гледишта апсурдне“. Духовлинов свој поглед на држање званичне Британије поводом „случаја Скрипаљ“ и отрова „Новичок“ разјашњава овако:

„То је хемијско органско једињење које садржи фосфор. Постоји у гасовитом и течном виду. То је супстанца која блокира нервне импулсе, што доводи до поремећаја метаболизма и отказивања функција органа у човековом организму. Иначе, то је жућкаста супстанца са јаким мирисом. Зато изазивају подозрење све британске тврде да је тај отров Скрипаљу неко у нешто неприметно сипао или да су га њиме облили. Човек ту супстанцу може да муњевито намирише“.

И наставља: „Тај отров није тешко производити, али су потребне мере безбедности на нивоу моћног истраживачког института. Без таквих мера заштите – сви који би на њему радили брзо би умрли“.

Духовлинов се отворено подсмева британским извештајима и изјавама да је свима који су се затекли у ресторану где су се Скрипаљ и његова кћерка наводно отровали било препоручено да промене одећу и да је деконтаминују:

„То је апсолутно бесмилена молба, односно захтев британских власти. Јер, за успешну заштиту – требало би да су сви са себе поскидали сву одећу и уништити је на специјалном полигону, као и зграду у којој је ресторан у којем је наводно дошло до тровања. Њу би требало упаковати у неку велику пластику и некуда одвести“.

Духовлинов на директно питање – да ли је било могуће Скрипаљу и његовој кћерки неприметно подметнути отров – одговара овако:

„Било је могуће упаковати отров у микрокапсуле које се могу растворити у храни. Само, ако су Скрипаљ и његова кћерка заиста тако отровани – полиција мора посетити фирме које их производе. Такве ампуле се не купују тек тако!“

Духовлинов поводом британске интерпретације „тровања“ каже:

„Личи на рад слабог позоришног редитеља. Све је грубо изведено. Главно је у овоме. Да би британски специјалисти могли потпуно тачно установити да је био употребљен „Новичок“, а не неки други отров, они би морали располагати такозваним контролним стандардом. Јер, да би могли да тачно утврде о ком једињењу се ради морали би га упоредити да одговарајућим „стандардом“. Зато, ако тврде да се ради о „Новичоку“ – онда морају имати његов стандард. А то значи: колекцију и формулу. Другим речима, Британија има његову формулу и сама је способна да тај отров производи“.

Духовлинов закључује: „Чак и кад би Британци приложили хроматограм гаса сличног „Новичоку“, који показује зависност сигнала детектора од времена, где је доказ да је анализирана честица отрова узета, рецимо, са одеће жртве? Пред сваким међународним судом ово ће сваки бољи адвокат лако оборити“.

Факти

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Брегзит осветлио пут повратку суверенитета и мирним побунама малог човека широм ЕУ

Брегзит осветлио пут повратку суверенитета и мирним побунама малог човека широм ЕУ

4.5 (2) * Брегзит је неизбежни крај једног дугог процеса а никако резултат несрећних догађаја …

Харвард: Пандемија короне је генерална проба за пандемију коју ће изазвати људи

Харвард: Пандемија короне је генерална проба за пандемију коју ће изазвати људи

3 (2) * Вивек ВАДВА: Већ је касно за заустављање глобалног ширења технологија које омогућавају …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend