Србија: Тровачима одрешене руке

0
(0)

Да ли ће кривци за непрописно ускладиштење или илегално остављање отровног отпада на територији Србије одговарати, питају се грађани недељама „бомбардовани“ открићима нових и нових локација са опасним отпадом? За овакве случајеве закон предвиђа између шест месеци и пет година затвора. Министар заштите животне средине Горан Триван мисли да су предвиђене казне благе, јер је реч о злочину према сопственој земљи и народу, због чега ће министарство предложити далеко строже казне.

Да судски епилог иде траљаво говори и податак да су до сада подигнуте две оптужнице за непрописно одлагање опасног отпада у близини Обреновца, а да се тренутно води само један судски процес за неадекватан третман отпада, и то у Зајечару. То јавности не улива наду да ће виновници бити кажњени.

Више од 100 тона отпада, који је неадекватно ускладиштен, пронађено је на три локације на подручју Панчева и Баваништа. Локације је у понедељак обишао министар Триван, а испоставило се да се оне у Панчеву налазе на поседу фирме Еко 21, регистроване за складиштење и третман отпада.

Историјски отпад чека анализу
Историјски отпад, који се односи на „заоставштину“ некадашњег хемијског гиганта Вискоза, већ годинама је проблем за грађане Лознице о чему је Министарству за заштиту животне средине писао и градоначелник овог града. У одговору „Вестима“ шта ће се конкретно предузети поводом апела Лозничана, у Министарству кажу да је за ову годину планирано 100 милиона динара те да ће одмах након завршене анализе локација и количина историјског отпада започети и његово уклањање и правилно збрињавање. Подсећају и да је у претходном периоду из фабрике у Лозници уклоњена значајна количина опасног отпада.

Занимљиво да је власник фирме био у иностранству у то време. Триван је најавио да ће још једном проверити да ли су поштовани услови за регистрацију фирми за управљање отпадом. У Србији има 113 регистрованих фирми за управљање отпадом, а према речима министра, само се 10 до 15 „озбиљно бави тим послом“.

Важећи закон предвиђа да ако онај ко је генерисао отпад није у прилици да га одложи онда је то задатак за локалну самоуправу, а ако локална самоуправа нема средстава, онда република мора да прискочи у помоћ. За све то је потребно доста новца, тим пре што држава још увек нема постројења за прераду опасног отпада. Ако већ сами не водимо рачуна о властитој животној средини, на то нас приморава Брисел, јер је поглавље 27, које се односи на екологију и постизање одређеног степена заштите једно од кључних у преговарачком процесу за чланство у ЕУ.

Ј. Арсеновић – Вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Отворено писмо Предрагу Кону

4.8 (901) Предраже Коне молим да се уклоните са медија, Ваша неискреност а слободан сам …

АЛЕКСАНДАР ПАВИЋ: Зашто Вучић за Србе набавља отровне Фајзерове вакцине?! (ВИДЕО)

4.7 (24) Политиколог Александар Павић каже да ће се Доналд Трамп борити до краја свим …

Један коментар

  1. Kako se nigde kroz medije ne provuce od kuda potice otrovni otpad. Da li je moguce da se ne moze utvrditi, ili se ne sme utvrditi poreklo. Hoce li i ovo biti kao afera helikopter ? Ne dam Gasica… Trivan taktizira zlocin protiv zemlje, on satro bezgresan… Sumnjivih nema , na vreme su je otklonili….

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend