Ако држава не продужи заштиту млекара, на хиљаде музних крава иде на принудно клање

Ако држава не продужи заштиту млекара, на хиљаде музних крава иде на принудно клање

0
(0)

Београд — Асоцијација пољопривредника апеловала је на Владу Србије да продужи трајање царинске заштите (прелевмана) за произвођаче млека.

Они су апеловали и да се у што скорије време донесе Закон о млеку, како би ту област уредила на квалитетан начин и заштитила фармере од, како се наводи, уцена и штетних уговорних обавеза које диктирају млекаре.

Та асоцијација је у саопштењу оценила да је и поред донетих мера штета у млечном говедарству велика и да све више газдинстава одустаје од производње млека, због чега хиљаде крава иде на принудно клање.

„Нажалост, прерађивачи претходних годину и по дана нису искористили прилику да помогну фармерима да подигну конкурентност на виши ниво већ су нижим ценама још више деморалисали и оне најупорније произвођаче млека. Данас имамо ситуацију да се први пут после дужег времена, свака литра млека преузима од произвођача али и апсурд да млекаре траже од Владе да се укину прелевмани, очито с намером да тек стабилизовано тржиште сировог млека уруше увозом јефтинијег млека“, наводи се у саопштењу.

Асоцијација је додала да држава, кроз подстицајне мере, мора почети и да мења расну структуру говеда, преусмеравајући се ка сименталској раси која задовољава критеријуме за млеком и месом.

„Убеђени смо да Србија има још шансе у млечном говедарству уколико породично пољопривредно газдинство буде препознато и подржано као носилац развоја пољопривреде по узору на развијене Европске земље“, додаје се у саопштењу.

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

КАТАСТРОФА! Увоз млека и млечних производа порастао за око 30 одсто

КАТАСТРОФА! Увоз млека и млечних производа порастао за око 30 одсто

0 (0) Само шест месеци од укидања прелевмана на увоз млека и меса постаје јасно …

Укидање прелевмана на увоз млека и меса из ЕУ - КАТАСТРОФА за домаће произвођаче

Укидање прелевмана на увоз млека и меса из ЕУ – КАТАСТРОФА за домаће произвођаче

0 (0) Од првог јанура званично су укинути прелевмани на млеко, односно царинска заштита домаћег …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend