Ако оду жандарми, одосмо и ми!

Ако оду жандарми, одосмо и ми!

Да су ишли да секу дрва, што би носили оружје. Ко у сечу шуме носи калашњикове, кажу припадници Жандармерије који чувају Копнену зону безбедности према Косову и Метохији око Мердара, исти они који су се у недељу увече сукобили са бандом Албанца код села Боровац, када је лакше и теже рањено шест шумокрадица.

Репортери “Вести” посетили су ово село које се налази на самој административној линији са Косметом, разговарали са становницима и припадницима Жандармерије који их чувају. Најмлађи становник села Зоран Миливојевић (11), био је сведок напада Албанаца на Жандармерију, која их је спречила да секу шуму која је власништво управо његове породице.

– Био сам код полицајаца који ми праве друштво, пошто осим моје сестре, нема друге деце у селу да се играм. Чула се пуцњава, ја сам потрчао кући која је близу и видео мајку која плаче. Чуо сам наше полицајци како вичу стој полиција и потом пуцњаву која је трајала око пола сата. Нисам се уплашио… – прича мали Зоран, који од погибије оца живи са мајком и сестром у овом селу.

– Управо шуму његове породице Албанци су секли – каже Часлав Милошевић, председник месне заједнице Боровац.

– Зоран, његова мајка Милосава и сестра Зорица немају примања од кад му је настрадао отац. Та шума је њихова, али не смеју тамо да иду да је секу у страху од Албанаца. Они немају никаква примања, па их ми из села помажемо и набављамо дрва за зиму која овде зна да буде оштра – објашњава Милошевић.
Он додаје да су упади Албанаца на територију српских села код Куршумлије честе.

Наоружани Албанци краду шуму и стоку: Часлав Милошевић
Наоружани Албанци краду шуму и стоку: Часлав Милошевић

– Албанци редом упадају на нашу територију. Упозоравали смо их да то не раде, али су нам два, три пута до сада крали шуму. Постављен је пунк Жандармерије на молбу Срђана Каличанина, који живи са троје мале деце, а испред чије куће су Албанци долазили и секли дрвеће. Сви смо у страху од њих. Кад би одавде отишла Жандармерија и ми би са њима – каже Милошевић.

Учестали напади

У Полицијској управи за Прокупље, под чијом је надлежношћу већи део општине Куршумлија и административна лиња ка Космету, кажу да су од почетка године имали неколико упада. Тамара Костић, портпаролка управе каже да су од почетка године до јуна шест пута Албанци ухваћени у илегалној сечи шуме.
– Од јануара до јуна почињено је шест кривичних дела шумске крађе. Приведено је 10 особа са територије Косова и Метохије. У само једном случају, 20. марта догодио се напад оружјем, када је око 16 сати у атару села Пачевац код Куршумлије пуцано на наше полицајце. Једна особа је ухваћена у сечи шуме, па је из аутоматске пушке испалила неколико хитаца у правцу полиције. Они су узвратили на пуцњаву, после чега је та особа побегла на територију Космета. У инциденту није било повређених – каже за “Вести” Костићева.

Вози бицикл без гума

Малени Зоран осим што се игра са до зуба наоружаним Жандармима, време проводи играјући жмурке са сестром. Има бицикл који вози по разлоканим путевима у овом селу, а једини је проблем што му бицикл нема гуме, па га вози на бандашима. Жандарми који чувају линију ка Космету на само десетак метара од његове куће, помажу му како могу, дарујући слаткише и сокове.
На јесен ће кренути у шести разред основне школе, у коју сваки дан путује прво три километра пешке разрованим сеоским друмовима до главног пута, а онда још 12 километара аутобусом до места Рача, где је школа.

Страх од освете

Мештани Боровца су након последњег инцидента у страху од Албанаца.
– Сада смо у страху, шта ће бити после овога. Да неће Албанци хтети да се освете. Можда нам запале жито, а шта ћемо онда. То нам је сада главна бојазан, да се не свете обичним људима – кажу они.

Често без воде

Живот у селу Боровац тежак је свим становницима, јер тешко стижу и до воде, каже Милошевић.
– Одмах преко административне линије је базен са водом на мом земљишту. Али не могу да је користим, не смем да одем тамо. Зато сада овде вучемо воду пумпом, а понекад нам и Жандарми обезбеде цистерну са водом коју дотерају у село – каже Милошевић.

– У недељу вече догодио се најгори упад Албанаца – додаје он.
– Када су их жандарми изненадили у крађи шуме, они су почели да пуцају на наше полицајце. Жандармерија им је одговорила. Пуцњава је трајала око 30 минута. Онда је стигло појачање из Мердара, па су жандарми блокирали цео крај. Дошао је одмах и Братислав Дикић, командант Жандармерије, који нам је дао гаранције да ћемо бити безбедни – са страхом и надом у гласу – каже Милошевић.

borovica2Албанци из околине Подујева, које се граничи са Куршумлијом, често упадају у српска села и осим дрва, већ неколико година краду и стоку од становника ових сиромашних села, који ионако једва преживаљавају, сазнајемо у разговору са мештанима.

– Дођу предвече, са по две, три тестере. Исеку дрва за пола сата, послажу у приколице и побегну – додају они.

Припадници Жандармерије који чувају прелаз са Косова ка Куршумлији кажу да су на њих више пута пуцали Албанци.

– Највише напада догодило се у реону Трпезе. Долазе наоружани, има терориста, припадника АНА (такозвана Албанска национална армија). Ми смо овде да помогнемо нашим људима, да остану и преживе. Албанци с друге стране не презају ни од чега, краду стоку, шуму. Ми ћемо ипак бити ту да заштитимо народ. Раније би их ухватили у крађи, привели би их судији за прекршаје и после плаћања казне, били би пуштени на слободу. Сада су почели и да пуцају, али нас нико не може да прође – кажу у Жандармерији. 

 

Б. Ђокић – Вести

фото: А. Чукић

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Ко од Шваба у Србији купи било какво наоружање или опрему да му јебем матер!

Ко од Шваба у Србији купи било какво наоружање или опрему да му јебем матер!

Званична представница Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова указала је на контрадикторне акције Немачке на …

Кина преко две своје лабораторије у Београду и Нишу прикупља српски генетски материјал од трудница?!

Кина преко две своје лабораторије у Београду и Нишу прикупља српски генетски материјал од трудница?!

НАКОН вести да немачке здравствене власти озбиљно разматрају наводе о томе да Пекиншки институт за …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *