Ако Трампови противници крену са импичментом – САД ће бити на ивици грађанског рата

0
(0)

Уље на ватру долива најновији шпијунски скандал повезан са хапшењем Рускиње Марије Бутине. Њу не терете за шпијунажу већ за лобирање и незаконито финансирање Трампове изборне кампање 2016-те „руским државним новцем“. То би могло да буде искоришћено као псеудодоказ да је постојала `тајна веза` између Трампа и Русије

Прво иницијатори импичмента морају да у Представничком дому официјелно формулишу за шта Трампа тачно оптужују. Потом следи гласање на којем иницијатива мора добити просту већину. Ако ту препреку прескоче – онда све прелази у Сенат САД у којем се отвара нешто налик на дуги судски процес у којем сенатори играју улогу пороте. Трамп би у тој процедури имао право и да се сам брани, и да уз себе има адвоката, и да се упушта у унакрсна испитивања сведока

Не треба бити пророк да би се закључило да би Трамп покушај таквог суђења себи претворио у процес против америчке политичке класе у целини и такозване дубоке државе

Додатни фактори унутрашње дестабилизације САД могли би да буду компромитујући документи помоћу којих би Трамп могао покушати да пошаље у затворе своје политичке опоненте. Код његових противника постоји страх да му је Путин у Хелсинкију могао предати какве по њих компромитујуће документе

___________________________________________________________________________________

Пише: Иван ДАНИЛОВ

АМЕРИЧКИ политички и медијски живот кључа поводом два скандала на која противници Доналда Трампа полажу велике наде и већ маштају о уништавању његове државничке каријере и импичменту.

Борбени лист британске финансијске елите – лондонски Financial Times – проценио је да Трампове шансе да задржи власт зависе од тога колико ће његових републиканаца бити спремно да се ради његовог уклањања са власти удружи са сенаторима и конгресменима из Демократске партије.

Инфо-портал The Hill – позвавши се на букмејкерску компанију Paddy Power – оценио је да су шансе да дође до импичмента сада 2:1, односно – 33 одсто.

Уље на ватру долива најновији шпијунски скандал повезан са хапшењем Рускиње Марије Бутине која може бити осуђена у САД  на пет година затвора под оптужбом „завера ради деловања у својству агента стране државе“.

Њу не терете за шпијунажу већ за лобирање и незаконито финансирање Трампове изборне ампање 2016-те „руским државним новцем“. То би могло да буде искоришћено као псеудодоказ да је постојала `тајна веза` између Трампа и Русије.

Пошто је протеклих дана дошло и до нагле ескалације унутарамеричких политичких конфликата, има смисла  озбиљно размотрити могућност да дође до покушаја смењивања председника САД.

По америчком Уставу, шеф државе може бити подвргнут импичменту за велеиздају, примање мита и за друге „озбиљне преступе и огрешења о законе“. Под овим `остатком` се најчешће имају у виду лагање под заклетвом, прекорачење овлашћења, непотчињавање одлуци суда и расипање државног новца.

Одлучивање шта је „озбиљан преступ“ – и довољан за разлог импичмент – у надлежности је Сената САД. Уосталом, познати амерички правник Мајкл Леброн већ је оценио да је амерички политички систем тако постављен да Конгрес САД може шефа државе подвргнути импичменту и само за фризуру.

Кад би за све била довољна само два брза гласања (у горњем и доњем дому Конгреса САД) – импичмент би био прилично вероватан. Јер, међу републиканцима има доста nevertrumpers (никада-за-Трампа), конгресмена и сенатора који председника САД сматрају својим непријатељем и `случајним човеком` који им је преотео партију, гласове бирача и политички ут6ицај.

Такви би са демократама гласали за импичмент. Међутим, њихов је проблем што процедура импичмента претпоставља – неколико корака.

Прво иницијатори импичмента морају да у Представничком дому официјелно формулишу за шта Трампа тачно оптужују. Потом следи гласање на којем иницијатива мора добити просту већину. Ако ту препреку прескоче – онда све прелази у Сенат САД у којем се отвара нешто налик на дуги судски процес у којем сенатори играју улогу пороте.

Трамп би у тој процедури имао право и да се сам брани, и да уз себе има адвоката, и да се упушта у унакрсна испистивања сведока.

На крају тог дела `поступка`, у Сенату би се гласало о импичменту а тада би за свргавање већ била потребна двотрећинска већина.

Не треба бити пророк да би се закључило да би Трамп покушај таквог суђења себи претворио у процес против америчке политичке класе у целини и такозване дубоке државе.

Владимир Путин је говорио управо о `дубокој држави` када је објашњавао француским новинарима колико је тешко променити било шта у америчкој политици…

Трамп је умногоме био изабран као „борац против система“, па је за очекивати да би за време процеса о импичменту учинио јавним све чиме би могао компромитовати систем (јер више не би имао шта да изгуби), а још би имао разлога да се обраћа онима који би његово одстрањивање од власти схватали као покушај пуча у режији дубоке државе.

Трамп има много присталица у армији САД и националној гарди, у нижим средњим структурама FBI, као и у `црвеним` (републиканским) америчким државама, а то је довољно да охлади поборнике његовог одстрањивања од власти.

Све те људе било би изузетно тешко убедити да је Трамп `Путинов агент`, поготово без очигледних доказа.

Не сме се потпуно искључити да део америчког естаблишмента, онај који мрзи Трампа и прижељкује конфронтацију са Русијом, покуша са импичментом. Међутим, при таквом сценарију – САД би се веома брзо могле наћи пред самом ивицом грађанског рата. Или, чак, и иза ње..

Додатни фактори унутрашње дестабилизације САД могли би да буду компромитујући документи помоћу којих би Трамп могао покушати да пошаље у затворе своје политичке опоненте.

Сасвим је могуће да је кроз реакције америчких медија и политичара на сусрет Трампа и Путина у Хелсинкију говорио  страх да је руски лидер могао америчком колеги предати какве документе на основу којих би било могуће оптужити изборни штаб Клинтонове  за финансриање из инострантва. А и без Путина би Трамп имао доста `информативних бомби` којима би могао загорчати живот својим опонентима и претворити импичмент у рискан тну операцију за њих.

Не треба губити из вида да су и Трамп и његов рејтинг одлично `преживели` све досадашње насртаје његових опонената.

Све ово уопште не значи да Трампа не чекају проблеми. Имаће их. Амерички лидер ће с муком правити чак и најмање кораке у нормализацији односа са Русијом. Правиће их са великим трудом и озбиљним политичким ризиком.

Све ово за Русију значи да мора бити стрпљива, а `барут` држати сувим…

Факти

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Макрон тражи да се ЕУ осамостаљује од САД и постане пол у светској политици као Кина

5 (2) * Оценио да Савет безбедности УН  не функционише и да је то додатни …

Нови шеф Пентагона: САД морају изаћи из свих ратова – ми нисмо народ који стално ратује

4.8 (6) НОВИ шеф Пентагона – вршилац дужности министра одбране САД Кристофер Милер – објавио …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend