Друштво

„Усправна Србија“ пред Уставним судом покренула поступак за поништавање СОФА споразума са САД и НАТО

Покрет Усправна Србија тражи од Уставног суда да донесе одлуке којима се СОФА споразуми, као главни формални, а противправни инструменти присуства НАТО трупа на територији Србије поништавају и стављају ван снаге. Оваквом, на одредбама Устава заснованом одлуком, биће створени нормативни услови за елиминисање комплетног особља, војне технике и наоружања САД и НАТО пакта са простора Републике Србије изузев Косова и Метохије, где су њихове јединице привремено стационирани на основу Резолуције 1244 Уједињених нација.

Покрет Усправна Србија иницирао је данас пред Уставним судом поступак за оцену уставности Споразума o заштити статуса и приступу и коришћењу војне инфраструктуре у Републици Србији (СОФА) закљученог између Владе Републике Србије и Владе Сједињених Америчких Држава, ратификованог Законом о потврђивању Споразума који је објављен у „Сл. гласнику РС – Међународни уговори“, бр. 42/2009-72.

Истовремено, Усправна Србија је иницирала покретање поступка за оцену уставности Закона о потврђивању споразума између држава чланица Северноатлантског уговора и осталих држава учесница у Партнерству за мир о статусу њихових снага (СОФА 2) из 2015. године објављен у “Службеном гласнику РС – Међународни уговори”, број 14. од 8. јула 2015. године.

Споразум потписан са САД садржи бројне несагласности са Уставом Србије због којих не може бити део нашег правног поретка. Лишавање грађана Србије имовинских права у корист САД без икакве накнаде, неограничено право приступа и коришћења било ког војног и цивилног објекта у Србији од стране САД, омогућавање неограниченог и неконтролисаног уласка, изласка и кретања за особље САД у Републици Србији, давање дипломатског имунитета том особљу противно одредбама Бечке конвенције, нарушавање јединствености правног поретка Републике Србије, дискриминација грађана Србије у односу на особље САД које је заштићено од сваког облика материјалне, прекршајне, па чак и кривичне одговорности, повреда права грађана на неповредивост физичког и психичког интегритета, права на слободу и безбедност, као и права на правично суђење, само су неки од разлога које је Усправна Србија навела у својој иницијативи којом од Уставног суда тражи поништавање противуставних одредаба СОФА споразума са САД.

Када је у питању такозвани СОФА 2 споразум, односно Закон о потврђивању Споразума између држава чланица Северноатлантског уговора и осталих држава учесница у Партнерству за мир о статусу њихових снага, Усправна Србија наглашава да је, противно одредбама Устава и Закона о закључивању и извршавању међународних уговора, којим је прописано да “међународни уговор представља уговор који Република Србија закључи у писаном облику са једном или више држава или са једном или више међународних организација”, наведеним “законом” потврђен међународни уговор који Република Србија никад није потписала.

Наиме, у питању је Споразум између држава чланица Северноатлантског уговора и осталих држава учесница у Партнерству за мир о статусу њихових снага, који је закључен у Бриселу, 19. јуна 1995. године, који није закључила Република Србија, јер те године није ни била учесница у програму „Партнерство за мир“.

Република Србија је тек 2006. године постала учесница програма „Партнерство за мир“ и, самим тим, никако није могла да 1995. године закључи Споразум између држава чланица Северноатлантског уговора и осталих држава учесница у Партнерству за мир о статусу њихових снага, а управо тај споразум је потврђен Законом о потврђивању Споразума. Такође, тај споразум Република Србија није потписала ни у периоду од 2006. године када је постала учесница Програма „Партнерство за мир“, па до 2015. године, када је усвојен Закон о потврђивању Споразума.

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Извор
НСПМ.рс

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!