АКПА: Плате српских судија и тужилаца најниже у региону

0
(0)

Алумни клуб Правосудне академије (АКПА) предлаже предузимање низа конкретних корака које би у кратком року морале да доведу до побољшања материјалног положаја правосудних функционера и повећања њихових плата.

АКПА сматра да је питање плата судија и тужилаца у Србији неоправдано запостављено. Већ дуги низ година материјални положај носилаца функција у правосуђу уопште није тема којом се неко у држави озбиљно бавио, што се мора променити, јер је материјална независност компонента судијске независности и као таква утиче на квалитет правосудног кадра и примену права.

Још увек није касно да се предложени уставни амандмани допуне гаранцијама материјалне независности судија и тужилаца које би могле у пуном смислу да осигурају право на плату у складу са достојанством судијске, односно тужилачке функције.

Поред тога, АКПА ће у оквиру радних група за измену Закона о судијама и Закона о јавном тужилаштву предложити да се до преласка судског буџета у целини у надлежност Високог савета судства (ВСС) основица за обрачун плате сваке године утврђује законом о буџету, али искључиво на основу предлога Виског савета судства (ВСС) и Државног већа тужилаца (ДВТ), који морају добити значајније улоге по питањима материјалне сигурности судија и тужилаца. Осим тога, биће предложено и да се прати коефицијент оптерећености предметима сваког правосудног органа, те да се у оним судовима и тужилаштвима у којима постоји повећан обим посла плата по самом закону увећава за све време трајања таквог стања.

Такође, АКПА позива ВСС и ДВТ да се укључе у дебату на тему материјалне сигурности тако што ће изнети свој став о висини основне плате судије и тужиоца, као и оцену да ли су та примања у складу са стандардима прописаним законом.

АКПА подсећа да је у највећој анкети спроведеној међу носиоцима правосудних функција 2017. године близу 90% судија и тужилаца навело да њихове плате не могу осигурати материјалну сигурност њихових породица, што значи да сами сматрају да законске гаранције у том смислу нису испуњене. Ако се има у виду да су плате српских судија и тужилаца убедљиво најниже у региону, да је њихова реална вредност годинама опадала, као и да су примања дипломираних правника са положеним правосудним испитом запослених у приватном сектору често веће од примања судија и тужилаца, онда је јасно да је предложене мере потребно спровести у краћем временоском року, како би се зауставиле нежељене последице, међу којима је најважнија негативна селекција у правосуђу.

АКПА указује и да се материјални положај полазника Правосудне академије мора побољшати. Полазници Академије у току обуке примају наканду која је нижа од оне коју примају судијски и тужилачки сарадници запослени у вишим правосудним инстанцама и поред тога немају сталан радни однос, што је нелогично решење, имајући у виду да су тиме сарадници демотивисани у настојању да конкуришу за упис на Правосудну академију, која је реформским програмом предвиђена као обавезан услов за ступање на правосудну функцију.

АЛУМНИ КЛУБ ПРАВОСУДНЕ АКАДЕМИЈЕ
Теразије број 41, 11000 Београд

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Плате у јавном сектору за петину веће него у приватном

5 (1) Увођење платних разреда у јавном сектору најављено је за 2021, што значи да …

Погинула оба пилота „мига 21” који је данас пао у рејону села Брасина код Малог Зворника (фото, видео)

5 (1) Током извршења редовног летачког задатка јутрос око 9 часова срушио се авион „миг …

2 Коментара

  1. Питала бих предлагаче : Да ли су тужиоци и судије оправдали тренутна примања?

  2. не заслужују ни то!?!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend