Посао реконструкције зграде Железничке станице додељен без тендера

Посао реконструкције зграде Железничке станице додељен без тендера

Посао рестаурације зграде старе Железничке станице у Београду је у преговарачком поступку без тендера добио конзорцијум две фирме – Kото и АЛП инжењеринг из Београда, објавио је данас Инсајдер.

Тај портал је навео да је Републичка дирекција за имовину избегла тендер позивајући се на хитност поступка због временских прилика и набавке материјала.

Према уговору који је са групом извођача потписан 30. августа ове године, радови вредни два милиона евра без ПДВ-а, требало би да буду завршени најкасније до 5. фебруара 2020. године.

Уместо јавног тендера, који би подразумевао испуњавање одређенх критерјума и постизање најбоље цене кроз надметање, Дирекција за имовину је, уз образложење хитности радова, одлучила да извођача радова изабере у преговарачком поступку без објављивања позива за подношење пријава.

Обавештење је оглашено 20. августа, а позив за преговоре је упућен предузећима Kото и Јадран, оба из Београда, а десет дана након тога донета је одлука о додели уговора групи понуђача Kото и Алп Инжењеринг. За рестаурацију старе зграде Железничке станице они су понудили око 239 милиона динара.

За овај пројекат из средстава буџетских резерви издвојено је укупно 334,1 милион динара или око 2,8 милиона евра. Та средства биће потрошена не само на рестаурацију објекта Железничке станице, већ и за постављање декоративног осветљења, навео је Инсајдер.

Предузеће Kото је између осталог добило послове на реконструкцији и рестаурацији споменика Победник на Београдској тврђави, као и рушење објеката на Београдској станици, изградњу гондоле на Kалемегданској тврђави, рестаурација и реконструкција Деспотове капије на Kалемегдану… И фирма Алп Инжењеринг такође се бави рестаурацијом и изградњом.

Пре него што је посао рестаурације и декоративног осветљења зграде некадашње Железничке станице доделила конзорцијуму две компаније, Дирекција за имовину затражила је сагласност од Управе за јавне набавке да спроведе преговарачки поступак, а не тендер, што је и законом предвиђени поступак.

Дирекција се позвала на мишљење Завода за заштиту споменика културе града Београда, које је израдило техничку документацију и пројекат, и ЈKП Јавно осветљење, која су, како пише у захтеву, навела да се радови на рестаурацији зграде морају завршити док су повољне временске прилике. Такође, како се даље наводи, хитност је неопходна и због набавке одговарајућег материјала, што захтева дужи временски период.

Према анализи Инсајдера, уговором о Београду на води је предвиђено да компанија Београд на води после улагања у реновирања, може без накнаде да управља низом објеката у Савском амфитеатру, међу којима су Бристол, зграда Поште, Геозавод, главна зграда Железничке станице, група зграда у четврти Савамала. Према ранијим најава представника градских власти, некадашња Железничка станица биће претворена у објекат намењен култури.

Бета

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Од 1. јануара већи порез на имовину?! Београд подељен у 14 зона

Од 1. јануара већи порез на имовину?! Београд подељен у 14 зона

Остало је још неколико дана до 30. новембра када би општине требало да објаве своје …

Београд: Одржан протест због доласка Рио Тинта у Србију и уништавање београдског Макиша (фото, видео)

Београд: Одржан протест због доласка Рио Тинта у Србију и уништавање београдског Макиша (фото, видео)

Окупљени на протесту „Ми знамо да земљу не дамо, а ви?“ стигли су до зграде …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *