Србија

АЛ КРАДЕТЕ МАЈКУ ВАМ ЛОПОВСКУ! 1км ауто-пута кроз Шумадију коштаће 7,3 милиона евра

Градња Моравског коридора требало би да почне следећег пролећа, али је прилично запарало уши да ће нас километар ауто-пута кроз Шумадију, дуж Јужне Мораве од Појата до Чачка, коштати 7,3 милиона евра.

Однедавно је познато да ће га градити амерички „Бехтел”, у конзорцијуму са турском „Енком”, премда је била заинтересована и кинеска компанија ЦРБЦ. Почетком ове недеље Зорана Михајловић, потпредседница владе и ресорна министарка, са Американцима је потписала Меморандум о разумевању и сарадњи за изградњу Моравског коридора. Тада је јавност сазнала да ће 109 километара ауто-пута од Појата, преко Крушевца, Трстеника и Краљева, до Прељине, коштати око 800 милиона евра. Радови подразумевају и регулацију тока реке Мораве. Како ће се финансирати – још није познато. Раније је било речи о концесији, мада се у последње време помињало финансирање делом из буџета, а делом из кредита.

Избор америчке компаније и цена градње били су повод за полемику у скупштини и дуел између Војислава Шешеља, шефа посланичке групе СРС, и Зоране Михајловић. Шешељ тврди да је меморандум потписан мимо одлуке владе и да је за градњу Моравског коридора требало да се распише тендер. Поставио је питање да ли је та изградња могла да буде јефтинија од 800 милиона евра.

Од надлежних из Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре „Политика” јуче није добила одговор због чега ће ауто-пут кроз Шумадију толико коштати.

– Иза сваког меморандума, па и иза Меморандума о сарадњи са компанијом „Бехтел” о изградњи ауто-пута Појате–Прељина, стоји одлука владе. Србија је мала земља на важном месту и нема тај луксуз да бира своје пријатеље, већ треба да сарађује са свима. Ми то у области инфраструктуре и радимо, јер сарађујемо са компанијама и банкама из Кине, Русије, Азербејџана, европских банака или САД – наведено је у јучерашњем саопштењу министарке Михајловић.

Требало би подсетити да је овом меморандуму претходио Споразум о сарадњи у области инфраструктуре између Србије и САД, потписан у септембру, такође у Влади Србије. Управо је тај међудржавни споразум био основ да се „Бехтелу” посао додели без тендера.

Међутим, организација „Транспарентност Србија” сматра да је нејасна правна природа споразума потписаног између Владе Србије и „Бехтела”.

– Меморандум о сарадњи није правни основ на основу којег се може одредити ко ће градити ауто-пут у Србији. У ту сврху могуће је закључити искључиво уговор. То може бити уговор о јавној набавци радова, уговор о концесији или другом виду јавно-приватног партнерства или уговор о донацији – наводе.

Горан Родић, потпредседник Грађевинско-инжењерске коморе, уверава да наведена цена није коначна и да ће се вредност радова знати тек када се ураде сви премери и предрачуни и када буду готови пројекти. Али, према његовом мишљењу, изградња Моравског коридора не би требало да кошта више од 600 милиона евра.

– Српске фирме изградиле би га за 500 до 600 милиона евра, колико су својевремено и Кинези проценили да он кошта. Ауто-пут кроз Шумадију нема тунела и није компликован у градитељском смислу. Међутим, пошто није било тендера, не знамо колико он заиста кошта. Познато је да „Бехтел” увек иде са јачим ценама. Километар ауто-пута код нас кошта седам милиона евра обично на брдовитом терену. Претходни послови, који су без тендера додељивани Азербејџанцима, Кинезима и Русима, увек су били везани за кредите. Финансијери су захтевали да њихове компаније буду ангажоване на инфраструктурним пројектима у одређеном проценту – објашњава Родић.

„Бехтел” је у окружењу градио ауто-пут од Загреба до Сплита, који је, према писању тамошњих медија, добио без тендера. То је наводно учињено како би се преко „Бехтела” остварили што бољи политички односи Хрватске са САД. У конзорцијуму са турском „Енком” градио је и 140 километара ауто-пута Тирана–Приштина. Због пренадуваних цена изградња је коштала око две милијарде евра, извештавали су медији. Кроз прсте им се гледало због успостављања бољих односа са Америком, будући да је „Бехтел” једна од најмоћнијих америчких грађевинских компанија.

Траса Моравског коридора

Моравски коридор требало би да споји два коридора – 10 и 11. Траса би ишла од Појата, преко Крушевца, Трстеника и Краљева, до Прељине, односно Чачка.

Ауто-пут Појате–Прељина дуг је 109 километара, а траса је подељена на три деонице: Појате–Крушевац, Крушевац–Трстеник–Адрани и Адрани–Прељина.

Због новог закона о водама и регулације тока Јужне Мораве, односно заштите од поплава, морао је да буде измењен просторни план. Нарочито је била спорна трећа деоница.

Аутор: Маријана Авакумовић, Политика.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

оментара

  1. Koštao je i ovaj prema Subotici i više ,ali ne može biti gori.Hoće li doći vreme da se ispita i zatvore odgovorni za cijenu i kvalitet.Vrijeme je da se pokrene istraga,svi političari su sa njim prošli više puta i uverili se

    1. U pravu si, ali delimično. Piše se Zapadna Morava i Južna Morava. Takođe, trasa ne ide kroz Šumadiju. Auto put bi najvećim delom bio izgrađen sa desne strane Zapadne Morave, koja predstavlja južnu granicu Šumadije.
      A da su cenu naduli, jesu. Ne postoji trasa u Srbiji gde je lakše izgraditi auto put od ove, ne računajući Vojvodinu. Par mostova, nijedan tunel, ravnica….

  2. A da kako ce pokrati, i sta, ako ne nabudze cenu!?
    Sta ce jadni staviti u svoje dzepove bez dna, kako dodatno nabiti guzice, nazdrati se, nalokati, sljastiti od kica na sebi, odrzavati gips plocu, cime, mora da se buzdi cena!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!