fbpx
Насловна / Србија / Хроника / Та комплетна екипа из ЕПС-а и око њега ТУТО КОМПЛЕТ има да заглави РОБИЈУ!
Та комплетна екипа из ЕПС-а и око њега ТУТО КОМПЛЕТ има да заглави РОБИЈУ! 1

Та комплетна екипа из ЕПС-а и око њега ТУТО КОМПЛЕТ има да заглави РОБИЈУ!

Нова Варош – Призори испражњене водоакумулације Увац чија је основна намена хидроенергетска, у пределу особених природних вредности (у кањону реке Увац на десетак километара од Нове Вароши) који походе многи посетиоци да виде чувене меандре и белоглавог супа, забринули су ових дана и јавност. Питања су се множила: да ли су овим пражњењем река и живи свет у њој угрожени, да ли је тачно да је количина воде у језеру сада најмања од његовог формирања? Како ЕПС газдује том водоакумулацијом, има ли истине у причама да је језеро испражњено због изразито повећане производње струје и наводних трансакција у купопродаји струје између Србије и БиХ?

С тим питањима обратили смо се „Електропривреди Србије” чији нам је Сектор за односе с јавношћу брзо доставио одговоре. Суштина коју ЕПС наводи јесте да се у производњи на Увцу поштују прописи и водопривредна дозвола, а одбацују се тврдње о опасности по језеро и живи свет у њему те демантују приче о трансакцијама струје са БиХ.

– „Електропривреда Србије” поштује прописе Републике Србије и сва законска ограничења у погледу очувања животне средине. Тренутна кота језера Увац је 970,93 метра, а минимална радна кота по водопривредној дозволи, коју је издало Министарство пољопривреде и заштите животне средине, је 940 метара – наглашавају у Сектору за односе с јавношћу ЕПС-а и прилажу важећу водопривредну дозволу.

Лимске ХЕ акумулација „Увац“ 2003-2018

У тој дозволи издатој ЕПС-у, која важи све до априла 2032. године, уз остало пише: „Ради нормалног одржавања може се вршити пражњење акумулације Увац до коте 930 метара, док за евентуалне измене кота минималног и максималног нивоа треба прибавити одговарајуће дозволе надлежних органа, које ће се издати по посебном захтеву на основу законом утврђеног поступка.”

У одговору ЕПС-а даље пише да флора и фауна на језеру Увац нису угрожене: „Нису тачни таблоидни наводи и нема говора о пражњењу језера и наводним трансакцијама у купопродаји струје између Србије и БиХ. У 2018. години ЈП ЕПС није имао комерцијалну трговину електричном енергијом ни са једним субјектом из Босне и Херцеговине. Тврдња да количина воде у језеру никад није била мања од његовог формирања није тачна, јер тренутна количина је 16 милиона kWh, што је скоро пет пута више него у фебруару 2012. године када је било воде у језеру 3,5 милиона kWh.”

С тим у вези ЕПС нам је доставио и податке о кретању коте језера Увац још од 1996. године, наводећи да је кота овог језера 1. марта 2012. била 950,25 метара, а да је најнижа кота у последње 22 године била 943,17 метара и забележена је 27. децембра 2000. При овим котама, закључују у ЕПС-у, није долазило до било каквих еколошких поремећаја.

Аутор: Бранко Пејовић, Политика.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Убиство српских река са предумишљајем 11

Убиство српских река са предумишљајем

Србију је последњих дана уздрмао прави еколошки скандал. Због изливања 70 тона мазута у реку …

Отрови плове српским рекама 12

Отрови плове српским рекама

Србија се ових дана суочава са еколошким катастрофама на својим најважнијим рекама. Због изливања огромне …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *