fbpx

Та комплетна екипа из ЕПС-а и око њега ТУТО КОМПЛЕТ има да заглави РОБИЈУ!

0
(0)

Нова Варош – Призори испражњене водоакумулације Увац чија је основна намена хидроенергетска, у пределу особених природних вредности (у кањону реке Увац на десетак километара од Нове Вароши) који походе многи посетиоци да виде чувене меандре и белоглавог супа, забринули су ових дана и јавност. Питања су се множила: да ли су овим пражњењем река и живи свет у њој угрожени, да ли је тачно да је количина воде у језеру сада најмања од његовог формирања? Како ЕПС газдује том водоакумулацијом, има ли истине у причама да је језеро испражњено због изразито повећане производње струје и наводних трансакција у купопродаји струје између Србије и БиХ?

С тим питањима обратили смо се „Електропривреди Србије” чији нам је Сектор за односе с јавношћу брзо доставио одговоре. Суштина коју ЕПС наводи јесте да се у производњи на Увцу поштују прописи и водопривредна дозвола, а одбацују се тврдње о опасности по језеро и живи свет у њему те демантују приче о трансакцијама струје са БиХ.

– „Електропривреда Србије” поштује прописе Републике Србије и сва законска ограничења у погледу очувања животне средине. Тренутна кота језера Увац је 970,93 метра, а минимална радна кота по водопривредној дозволи, коју је издало Министарство пољопривреде и заштите животне средине, је 940 метара – наглашавају у Сектору за односе с јавношћу ЕПС-а и прилажу важећу водопривредну дозволу.

Лимске ХЕ акумулација „Увац“ 2003-2018

У тој дозволи издатој ЕПС-у, која важи све до априла 2032. године, уз остало пише: „Ради нормалног одржавања може се вршити пражњење акумулације Увац до коте 930 метара, док за евентуалне измене кота минималног и максималног нивоа треба прибавити одговарајуће дозволе надлежних органа, које ће се издати по посебном захтеву на основу законом утврђеног поступка.”

У одговору ЕПС-а даље пише да флора и фауна на језеру Увац нису угрожене: „Нису тачни таблоидни наводи и нема говора о пражњењу језера и наводним трансакцијама у купопродаји струје између Србије и БиХ. У 2018. години ЈП ЕПС није имао комерцијалну трговину електричном енергијом ни са једним субјектом из Босне и Херцеговине. Тврдња да количина воде у језеру никад није била мања од његовог формирања није тачна, јер тренутна количина је 16 милиона kWh, што је скоро пет пута више него у фебруару 2012. године када је било воде у језеру 3,5 милиона kWh.”

С тим у вези ЕПС нам је доставио и податке о кретању коте језера Увац још од 1996. године, наводећи да је кота овог језера 1. марта 2012. била 950,25 метара, а да је најнижа кота у последње 22 године била 943,17 метара и забележена је 27. децембра 2000. При овим котама, закључују у ЕПС-у, није долазило до било каквих еколошких поремећаја.

Аутор: Бранко Пејовић, Политика.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

У Привредном суду закључена расправа по тужби бивших радника ПKБ корпорације

5 (3) У Привредном суду у Београду данас је закључена расправа по тужби бивших радника …

Kолико Вучић плаћа стране дипломате на служби у Београду Уста пуна похвала а џепови новца

4 (4) Стране дипломате активно су се укључиле у предизборну кампању Александра Вучића и Српске …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *