fbpx

Албанци имају далеко већи пад наталитета од Срба – власт и медији намерно плаше грађане причама о „албанској демографској бомби“

0
(0)

Статистика показује да су Албанци имали далеко већи пад наталитета од Срба у последњих 30 година. Нико на Балкану данас није ни близу стопе рађања од 2,1 колико је потребно за просту репродукцију становништва без миграција.

У последњих неколико месеци је приметно стварање страха код грађана Србије изјавама да се морамо разграничити са Албанцима или ћемо за 40 година бранити Врање. У Пчињској области у којој се Врање налази Албанци живе у Прешеву и Бујановцу и ако верујемо ,,медијима“ они ће у целој Пчињској области ускоро постати већина.

Реално стање на терену је ипак нешто другачије.

Према званичним подацима Републичког завода за статистику број ученика у основним школама у Бујановцу је у школској години 1998/99 био 6.366 ђака, а 2017/18 3.354 ђака, а у Прешеву је 1998/99 године било 6.448 ђака, а 2017/18 године 2.915 ђака. Ово је последица значајног смањења албанског наталитета (који је истину говорећи и даље већи него српски), али и последица великог исељавања Албанаца из ових општина. У Врању је 1998/99 године било 9.731 ђака, а 2017/18 године 6.065 ђака. Јасно је да је ситуација у Врању такође јако лоша, али ипак боља него у Прешеву и Бујановцу док би на основу ,,медија“ помислили да је ситуација супротна. Толико о ,,одбрани“ Врања.

Такође још од 2010. године на сваких неколико месеци у одређеним ,,медијима“ имамо текстове у којима пише како Албанци масовно купују куће и имања по Топлици и насељавају се у те крајеве те да ће ускоро доћи и до Ниша где иначе имају 12.000 станова по тим истим ,,медијима“. У Топлици и Нишу по свим званичним подацима Републичког завода за статистику број Албанаца се може мерити у промилима тако да ни ти текстови немају никакво покриће у реалности.

„Нећете разграничење са Албанцима? Нема проблема, кажите људима да се спремимо да бранимо Врање за 40 година. Зар мислите да се наши не исељавају већ данас“, рекао је Вучић, коментаришући отворено писмо епископа рашко-призренског Теодосија

Пре неколико дана је у једним ,,новинама“ изашао текст у коме пише да се морамо разграничити са Албанцима зато што ће их 2100. године бити дупло више него Срба. У демографији се дугорочне процене ретко показују тачним зато што постоји много фактора који могу да доведу до промена. Најбољи пример је Русија којој су 1999. године предвиђали демографски слом, а она је повећала број рођене деце за 60% у наредних 15 година (1.214.689 рођених 1999. године, а  1.942.683 рођених 2014. године).

Албанија је примера ради 1990. године имала 82.125 рођених и стопу наталитета од 25 промила, а прошле године је имала 30.869 рођених и стопу наталитета од 10,7 промила. Косово је 1990. године имало 55.175 рођених и стопу наталитета од 28,6 промила, а прошле године 23.402 рођених и стопу наталитета од 12,2 промила.

Са друге стране је Србија 1990. године 90.590 рођених и стопу наталитета 11,6 промила, а прошле године 64.894 рођених и стопу наталитета од 9,2 промила. Пре 28 година су Албанија и Косово заједно имали 46.710 рођених више него Србија, а прошле године 10.623 рођених мање. Просечна стопа фертилитета (просечан број деце коју роди једна жена) данас није много већа него у Србији (Албанија – 1,54, Косово – око 1,70, а Србија – 1,48), а 1990. године је била далеко већа. Тада су Албанија и Косово имали стопу фертилитета преко 3 док је Србија имала стопу фертилитета око 1,80. Толико о томе да ће бити дупло више Албанаца него Срба.

Такође још од 2010. године на сваких неколико месеци у одређеним ,,медијима“ имамо текстове у којима пише како Албанци масовно купују куће и имања по Топлици и насељавају се у те крајеве те да ће ускоро доћи и до Ниша где иначе имају 12.000 станова по тим истим ,,медијима“

Албанија и Косово и данас имају позитиван природни прираштај, али је то пре свега због добре старосне структуре која је последица њиховог изузетно великог наталитета пре 20 и више година. Оваквим темпом је питање године када ће Албанија имати негативан природни прираштај. Статистика показује да су Албанци имали далеко већи пад наталитета од Срба у последњих 30 година. Нико на Балкану данас није ни близу стопи фертилитета од 2,1 колико је потребно за просту репродукцију становништва без миграција, а знамо колико су овде неповољни миграциони трендови тако да би у реалности требала још већа стопа фертилитета зарад просте репродукције становништва. Ако се овакви трендови наставе ниједан народ на Балкану нема светлу будућност.

Ово су све званични подаци Републичког завода за статистику Републике Србије, албанског Завода за статистику и Завода за статистику такозване државе Косово који се могу наћи на интернету. Појединим ,,новинарима“ и ,,медијима“ очигледно није циљ да се чује оно што је истина већ оно што неко жели да народ чује. Јасно се види да сви текстови којима се плаше грађани Србије немају никакво упориште у реалности. Нешто је било реално пре више од 20 година. Занимљиво је да се садашњи властодршци позивају на реалност данас када је реалност за нас боља него пре 20 година, а тада их реалност није занимала. Ко их познаје њега то не чуди с обзиром да су скоро увек доносили погрешне и штетне одлуке по Србе и Србију. Зашто би сада било другачије…

Лука Шаровић

(Аутор је апсолвент Правног факултета Универзитета у Београду)

НСПМ

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Проф. Др Вело Марковски: Тестирања су непотребна и нетачна, карантин треба укинути (видео)

4.4 (27) Проф. Др Вело Марковски, инфектолог, говори о погрешном дијагностиковању Kовид-19, непотребним и нетачним …

Македонија: Снег који се приликом загревања не топи већ деформише попут пластике (видео)

4.6 (11) Од нашег верног читаоца добили смо данас видео из Македоније у којем локални …

2 Коментара

  1. ti sultanu i vladaru porte, sinu muratov, brate sunca i meseca, unuku i zastupnice boga na zemlji, vladaru gornje mezije, dardanije i prevalitane, vavilona, jerusalima, gornjeg i donjeg egipta i etiopije, care nad carevima, vladaru nad vladarima, mudrace nad mudracima, nepobedivi vitezu koji seces sto za jednoga, cuvaru groba isusa hrista, poverenice izabrani od boga licno, nado i uteho servijanaca, zastitnice i branitelju hriscanstva … — ma nemoj, porucujemo kozojebima arnautskim i nacelniku njihovom; pogana satano, brate i druze crnog djavola, sekretaru lucifera samog, pu. — kojeg si ti djavola vitez, mamu ti tvoju jebem. — tvoje armije se ne bojimo uopste, na zemlji ni na moru, u nasim sajkacama boricemo se protiv vas sotona i krvnika do poslednjeg. — ti nekrstu, zveri vavilonska, skrnavitelju svetog Jerusalima, jebacu koza aleksandrijski, svinjska glavo gornjeg i donjeg milanovca, jermenska svinjo i tatarski jarce, konjokradico iz kanajameta, zlikovce anadolski, unuce djavola licno, budalo, ti svinjski brabonjce, magareca guzico i klovne iz ada, mesarsko kerino, nekrstena volino, neka djavo nosi tebe i sve arnaute. — to je sve sto mi imamo da kazemo, gadan si i svojoj majci i svom babu i gde ces ti da vladas hriscanima i NJIHOVOM SVETOM zemljom. — datum nestavljamo jer dzaba budali pricati koja je godina, mesec, dan i cas. — ni tebi ni tvojim arnautima necemo dozvoliti ni da nas u dupe poljubite jer supak meraklije ne volimo a za to vam koze nudimo. — ataman ivan sirko i celo bratstvo rusaka iz zaporozja

  2. Moje komšije u Opštini M. Zvornik 1985. god rodili četvrto dete. Pošto su bili siromašni, muž je nadničio na građevinama, podneli su zahtev za dečji dodatak. Odbijeni su sa obrazloženjem da se ne dodeljuje za četvrto dete jer uža Srbija ima dovoljan natalitet. U isto vreme kad je na Kosovu, naravno zbog šiptara bujao natalitet, dodeljivani su dečji dodaci na svako dete. Nije ni čudo što su pravili decu, para na pretek. Kad su prestali dodaci prestali su i praviti decu. Sad još su videli u koju su prevaru navučeni, jer im je obećano da će doći zlatno doba, samo Srbije da se otarase. I šta sad, žive ko slepci, mladi bežanija za hlebom, jeblo vas ovo ozračeno Kosovo, doneše Ameri slobodu, lepše 1000 puta bi „ropstvo“ sa Srbijom. Ako su pametni a vidi se da jesu, shvataju, nisu njima Ameri Kosovo namenili već sebi. Važno je da se lopuže i naše i njihove nalapaju, oni zavađaju narod a između sebe se grle i ljube, sarađuju u svakoj lopoviji, narod ko jebe.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *